Nachtthee, melk of honing

Helpen ze echt bij het slapengaan?

De een zweert bij een glas nachtthee. De ander bij een kop warme melk met honing. Maar bevatten slaapmutsjes daadwerkelijk stoffen die helpen om gemakkelijker in slaap te vallen?

Om lekker en diep te kunnen slapen is het belangrijk om ontspannen te zijn. Rustige rituelen rond bedtijd kunnen helpen om goed de nacht in te gaan. Slaapmutsjes kunnen daar een onderdeel van zijn. Bijvoorbeeld na een lange dag van rennen en vliegen even aan de keukentafel zitten met een grote mok warme melk. Even helemaal nergens meer aan denken. Er zijn zelfs mensen die zweren bij een kopje koffie voor het slapengaan. Terwijl in koffie toch écht de opwekkende stof cafeïne zit. De rust die ze vinden zit puur in het mindful genieten van de laatste momenten van de dag. Maar is het waar dat slaapmutsjes stoffen bevatten die u helpen om de slaap te vatten?

Thee voor de nachtrust

Kruidenthee wordt soms aanbevolen om beter te kunnen slapen. Daarin zitten ingrediënten als hop, citroenmelisse, passiebloem, lavendel en valeriaan. Deze planten bevatten stofjes die u een beetje rustig of slaperig kunnen maken. Het zijn planten die veilig zijn en waarvan de werking gedocumenteerd is binnen de fytotherapie. Maar er is onvoldoende bewijs of zo’n theezakje werkt. Wat in elk geval helpt is dat er geen theïne in zit, de stof in zwarte en groene thee die u wakker kan houden.

Glaasje wijn

Alcoholische dranken zijn misschien wel de populairste slaapmutsjes die er bestaan. Maar of het ook de beste zijn? Mensen die niet gewend zijn om te drinken, vallen na een drankje gemakkelijker in slaap. Maar als ze veel drinken, dan is de kwaliteit van hun slaap in de tweede helft van de nacht stukken minder – de alcohol houdt hen dan juist weer wakker. Het vervelende is bovendien dat u snel went aan alcohol en op een gegeven moment niet meer in slaap kunt komen zónder glaasje wijn of borreltje. Terwijl u er eigenlijk dus niet beter door slaapt.

Beker melk

In de algemene gedachte dat u van een beker melk beter gaat slapen, schuilt een kern van waarheid. Melk bevat tryptofaan en dat is een grondstof voor het slaaphormoon melatonine, maar dat geldt voor alle eiwithoudende producten. Er zijn nog onvoldoende onderzoeken die aantonen dat melk helpt om beter te slapen.

Geschreven door:
Menzis redactie


meer van

Datum:
5 juli 2023
Leestijd:
2 minuten