Stoppen met roken

Stoppen met roken is het beste wat u kunt doen voor uw gezondheid. Ontdek hoe Menzis u hierbij kan helpen.

Zo ondersteunt Menzis

man wandelt langs de waterkant
Stoppen-met-rokenprogramma's
De kans op succes is 4 keer zo groot als u professionele hulp krijgt bij het stoppen met roken. Jaarlijks krijgt u 1 stoppen-met-rokenprogramma en de bijbehorende medicatie vergoed vanuit de Basisverzekering. U kunt zich zonder verwijzing van de huisarts direct aanmelden en kiest zelf een programma waarvan u denkt dat het goed bij u past. 

Bekijk de programma's 

Vrouw houdt medicijnendoosje vast
Medicatie

Indien nodig kunt u gebruikmaken van medicijnen om het stoppen met roken makkelijker te maken. Zulke medicijnen, en ook nicotinepleisters of -kauwgom, helpen tegen de lichamelijke ontwenningsverschijnselen. Deze worden in bepaalde gevallen ook vergoed vanuit de Basisverzekering, of vallen onder het eigen risico.
Bekijk wat vergoed wordt

Zelf aan de slag met stoppen met roken? Zo pakt u dat aan:

1. Schakel hulp in 

Stoppen met roken doet men vaak niet ‘even’. Onder begeleiding stoppen werkt effectief en wordt ook vergoed vanuit de Basisverzekering. Maar u kunt ook zelf starten. Stel uw vrienden en familie op de hoogte van uw stoppoging. Zodat zij u kunnen motiveren om niet die ene sigaret op te steken en te herinneren waarvoor u het doet. Zodat u het beter volhoudt.

2. Afkickverschijnselen

Als u geen nicotine meer binnenkrijgt, kunt u last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Denk aan somberheid, spanning, boosheid, angst, spanning, slecht slapen, meer eetlust, zweten en obstipatie. De klachten zijn vaak het sterkst op de derde of vierde dag na het stoppen. Als u het nodig heeft, kunt u medicatie zoals nicotinepleisters gebruiken. 

3. Moeilijke momenten

Roken is een gewoonte en het is moeilijk om een gewoonte te doorbreken. Om u stoppoging te laten slagen, is het goed om van tevoren na te denken wat u kunt doen op moeilijke momenten, als u zin heeft in een sigaret. Het gaat er daarbij om wat voor u goed werkt. Na het avondeten een wandeling maken of een glas water drinken als u trek hebt in een sigaret? Wat past bij u?

4. Houd vol!

Een stressvolle werkdag, een feestje: er zullen veel momenten zijn waarop uw wilskracht flink op de proef wordt gesteld. Een sigaret lijkt dan zo’n goed idee! Toch gezwicht? Wees lief voor uzelf en juist niet te streng. Pak in plaats daarvan gewoon de draad weer op. En gaat het goed, beloon uzelf dan ook. Koop bijvoorbeeld iets leuks van het uitgespaarde geld!

Leren doorzetten. Hoe werkt dat?

Als u wilt stoppen met roken, gaat dat met vallen en opstaan. Uw doelen behalen, vraagt om vasthoudendheid, doorzettingsvermogen en mentale veerkracht. In onze Leefkracht podcast hoort u het antwoord op de vraag: is doorzetten te leren? Nieuwsgierig? Lees of luister direct!

Podcast zorg voor leefkracht-videostill

Hoe ongezond is roken?

Roken is slecht voor de gezondheid.

Het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en longkanker en brengt daarnaast nog andere gezondheidsrisico’s met zich mee. Bovendien is roken niet goed voor een gezond gebit. Als u gezond ouder wilt worden is het daarom belangrijk om rookvrij te gaan leven. Wilt u graag stoppen met roken, denk ten eerste goed aan het doel waarvoor u de stoppoging onderneemt. Misschien moet u vanwege gezondheidsredenen wel direct stoppen met roken om te voorkomen dat u (verder) ziek wordt. Of wilt u zwanger worden, dan is het voor de gezondheid van het kind niet verstandig om te roken. Dit kan een stimulans zijn waardoor u het ook echt wilt volhouden.

Stoppen met roken heeft altijd zin

Stoppen met roken heeft áltijd zin, zelfs als u voor een korte tijd stopt. Al na 20 minuten dalen de bloeddruk en hartslag, en na 12 uur is het koolmonoxidegehalte in het bloed weer normaal. En als het gelukt is en u bent voor goed gestopt? In 1 tot 9 maanden is de rokershoest weg en heeft uw meer adem. Na 10 jaar is het verhoogde risico op longkanker gehalveerd. En na 15 jaar is het risico op coronaire hart- en vaatziekten (aandoening aan de kransslagaders) gelijk aan dat van een niet-roker!

Wees ook niet ontmoedigd door eventuele gewichtstoename. Een paar kilo aankomen is voor de meeste mensen gezonder dan blijven roken.

Meer lezen over stoppen met roken?

Als u stopt met roken, dan heeft dit direct positieve impact op uw gezondheid. Lees wat er na uren, dagen, maanden en jaren gebeurt in uw lijf nadat u gestopt bent.

Waarom kan de één van de ene op de andere dag de knop omzetten en stoppen met roken en komt de ander er na diverse pogingen maar niet vanaf? En wat geeft de grootste slagingskans? 

U gaat waarschijnlijk moeilijke momenten krijgen als u stopt. U kunt zich hier alvast op voorbereiden. En als u in de valkuil trapt, geen probleem. Leer er van en zet door.