Alles wat u moet weten over de REM-slaap

Als u slaapt, doorloopt u verschillende stadia. Lichte slaap gaat over in diepe slaap, waarna u in de REM-slaap komt. Dit is de fase waarin u droomt, ook wel de droomslaap genoemd. Deze slaapfase zorgt voor geestelijk herstel. Heel belangrijk dus!

Een gezonde slaap doorloopt de volgende 4 fases:

  1. de sluimerfase
  2. de lichte slaap
  3. de diepere slaap
  4. de REM-slaap

Samen vormen deze 4 fases een slaapcyclus, en 1 slaapcyclus duurt ongeveer in totaal zo’n 90 tot 120 minuten. Per nacht wordt de hele slaapcyclus zo’n 3 tot 5 keer doorlopen.

Functie van de REM-slaap

REM staat voor Rapid Eye Movement (snelle oogbeweging). Tijdens deze fase bewegen uw ogen namelijk snel heen en weer terwijl ze gesloten zijn. De spieren in uw lichaam zijn verder volledig ontspannen en er is een verhoogde hersenactiviteit. Dit is de fase waarin u dromen hebt die u zich later kunt herinneren, dit wordt ook wel de droomslaap genoemd. Overigens kunnen ook in de andere fasen dromen voorkomen. Alleen die onthoudt u niet.

De droomslaap heeft een belangrijke functie, namelijk om ervaringen die we tijdens de dag hebben opgedaan te verwerken. Het is bekend dat dit cruciaal is voor het geheugen, het leren van nieuwe dingen, emotionele verwerking en uw stemming. Laboratoriumratten die voortdurend wakker worden gemaakt tijdens de REM-slaap overlijden na zo’n 4 tot 6 weken.

Tijdens de slaap gebeurt er veel in ons lichaam:

  • de hersenactiviteit verandert
  • de lichaamstemperatuur daalt met ongeveer 1 graad
  • de pupillen worden kleiner
  • de hartslag vertraagt
  • u ademt minder lucht in
  • u produceert minder speeksel
  • u produceert minder urine
  • de hoeveelheid groeihormonen neemt toe
  • de hoeveelheid stresshormonen neemt af

Duur van de REM-slaap

Hoe lang de REM-slaap duurt, verschilt elke slaapcyclus. De duur kan variëren van 5 tot 45 minuten. Meestal zijn de remperiodes kort in het begin en langer naarmate de nacht vordert. Om die reden herinnert u zich meestal eerder dromen die u aan het eind van de nacht (of in de vroege ochtend) gehad hebt. Als mensen een aantal nachten achter elkaar telkens in deze slaapfase gewekt worden, dan lijkt er een toenemende behoefte te zijn aan REM-slaap. Als ze vervolgens een normale nacht hebben waarin ze beter slapen en niet worden gewekt, neemt duur van deze slaapfase weer af.

Na elke REM-slaapfase ontwaakt u soms kort (vaak onbewust) en begint de hele slaapcyclus van lichte slaap naar diepe slaap, naar droomslaap, weer van vooraf aan tot het tijd is om te ontwaken.

_________________________________________ 

Hersenstichting

Kenniscentrum Slaapaandoeningen

Geschreven door:
Menzis redactie


meer van

Datum:
16 augustus 2023
Leestijd:
2 minuten