E-nummers

Hoe eet u gezond met of zonder E-nummers?

E-nummers. Zodra voedingsstoffen in een hokje worden gestopt of een naam wordt gegeven gaat het vaak mis. E-nummers worden dan ook meestal vermeden, omdat ze allemaal slecht zouden zijn. Maar zijn E-nummers wel zo slecht? En hoe kunt u met of zonder e-nummers vandaag nog gezondere keuzes maken?

In het kort kunt u zeggen dat het vermijden van E-nummers een goed idee is, maar ondertussen maken ze ons eten wel stukken beter. Om dit duidelijk te maken is het goed om te weten wat E-nummers doen. Voedingsstoffen die een nummer met een E hebben gekregen zorgen dat ons voedsel mooier, langer houdbaar, smakelijker, en vooral veiliger word. Er zijn er bijna 400, en ze hebben allemaal een verschillende oorsprong en werking.

We zouden ze eigenlijk A, B, C, D, E nummers moeten noemen

Het is natuurlijk niet zo dat al deze 400 stofjes die toevallig een E voor hun naam hebben staan even goed of slecht voor de gezondheid zijn. Sterker nog, al deze stofjes zijn grondig onderzocht en allemaal veilig bevonden voor consumptie in de hoeveelheden waarin ze in ons eten zitten. We moeten ze niet over een kam scheren, het zijn allemaal unieke stofjes met een bepaalde functie. Sommige zoals E 250 en E 251 (natriumnitriet en natriumnitraat) die ons eten veiliger maken door te voorkomen dat vleeswaren beschimmelen en teveel bacteriƫn verzamelen[1]. Anderen zijn er puur en alleen voor de kleur, zoals het gele stofje E 100, of curcumine.

Waarom het vermijden van E-nummers een goed idee is

Ondanks dat ze allemaal veilig zijn, kun je ze toch beter vermijden. Niet omdat ze slecht zijn, maar omdat E-nummers per definitie in verpakte en ‘ultra-processed’ voedingsmiddelen worden gebruikt. Dit zijn vooral ongezondere keuzes zoals gebak, koek, snoep, frisdrank, vleeswaren, en kant-en-klare maaltijden en sauzen. Zonder die producten bent u een stuk gezonder af! Op een verse perzik, stronkje broccoli, gedroogde bonen en linzen, havermout en zilvervliesrijst komt u dan ook geen E-nummers tegen. En dat zijn nu juist de producten waar u voor uw gezondheid meer van mag eten.
E-nummers worden niet altijd meer met nummer op de verpakking vermeld. Er staat nu vaak in plaats van E 415 ‘verdikkingsmiddel: xanthaangom’ of in plaats van E 202 ‘conserveermiddel: kaliumsorbaat’

Hoe E-nummers ons eten gezonder maken

Hoewel u wellicht door het vermijden van alle E-nummers gezondere keuzes zal maken is dat ook te kort door de bocht. Want sommige stofjes die een E-nummer hebben zorgen er voor dat gezonde producten als tomaten in blik of verse partjes appel beter houdbaar blijven en niet verkleuren (E 330, citroenzuur) of bederven (E 300, Ascorbinezuur, oftewel vitamine C), of een saus niet te waterig wordt (E 508, kaliumchloride, verdikkingsmiddel). En zonder E 250 en E 251 bederft ons plakje boterhamworst en worden we er ziek van(1). Bovendien zouden we zonder E-nummers veel producten weggooien omdat ze snel bederven. Alhoewel we prima zonder kleurstoffen en glansmiddelen in snoepjes kunnen, zijn de meeste E-nummers essentieel om de kwaliteit van een verpakt product goed te houden.

Hoe eet je gezond met of zonder E-nummers?

Of een product nu wel of geen E-nummers bevat, voor de gezondheid maakt het niks uit,  want ook snoepjes en zelfgebakken koekjes zonder E-nummers zijn nog altijd geen gezonde keuze. En de producten waarmee we gezond oud worden zoals volkoren granen, groenten, fruit, verse vis en bonen bevatten bijna nooit E-nummers. De producten die wel veel E-nummers bevatten moeten we laten staan omdat ze teveel zout en suiker bevatten, en niet omdat er een van de 400 stofjes met een E in zit.
Of u nu wel of geen E-nummers wilt eten, dat maakt niet uit. Kies onafhankelijk van of het een E-nummer bevat voor de gezonde producten waarvan we weten dat ze helpen beschermen tegen chronische ziekten.

Dit blog in de reeks 'Eet vandaag nog gezond, en...' is geschreven door de diƫtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers van I'm a Foodie.

Geschreven door:
Menzis redactie


meer van

Datum:
13 december 2023
Leestijd:
3 minuten