Icon ZoekenZoeken

Licht of zwaar ontbijt

Plus: tips en ontbijtinspiratie

De een zegt dat een voedzaam ontbijt goed voor u is, de ander zweert bij een licht ontbijt en een derde ontbijt helemaal niet. Is dat een persoonlijke voorkeur of is het een echt beter dan het ander?

Het gezegde ‘Eet ’s morgens als een koning, ’s middags als een edelman en ’s avonds als een bedelaar’ klink aannemelijk. Toch is er geen enkel bewijs dat een voedzaam ontbijt beter is, of dat het slim is om te starten met een licht ontbijt. Er is zelfs geen wetenschappelijk bewijs dat het overslaan van het ontbijt slecht is.

Later op de ochtend ontbijten

Met een gevulde maag kunt u zich ’s ochtends wel beter concentreren, zo blijkt uit onderzoek. Bovendien blijkt dat mensen die elke dag ontbijten over het algemeen gezonder en slanker zijn dan mensen die het overslaan. Maar het gaat vooral om wát u eet, niet zozeer om het moment. Dus u hoeft niet per se tegen heug en meug op de vroege morgen een flink ontbijt weg te werken. U kunt dat ook pas rond tien uur doen. Als u het ontbijt helemaal overslaat, loopt u wel het risico dat u later op de dag valt voor minder gezonde verleidingen. Herkent u zichzelf hierin? Probeer dan wel te ontbijten, al is het een laat ontbijt.

Ontbijtinspiratie

Een goede maaltijd - dus ook een goed ontbijt - levert koolhydraten, eiwitten, vetten, vezels, vitamines en mineralen. Daarvoor hoeft u niet altijd te kiezen voor een typisch Nederlands ontbijt van boterhammen met beleg. Denk ook eens aan:

  • Muesli of granola met melk, yoghurt of kwark en wat vers fruit
  • Groenteomelet of roerei met volkorentoast
  • Havermoutpap met bosvruchten (uit de diepvries), walnoten en pompoenzaden
  • Mueslibrood met pittige kaas en schijfjes peer
  • Wilt u meer inspiratie? Kijk dan ook eens bij deze ontbijtrecepten. 
Glaasje sap erbij? Liever fruit!

Natuurlijk hoort bij een goed ontbijt ook iets te drinken, zoals water, koffie of thee (zonder suiker). Drink het liefst zo min mogelijk suikerhoudende dranken. In vruchtensap, ook als u het vers perst, zit net zoveel suiker als in frisdrank: zo’n 7 suikerklontjes per glas. Daarmee krijgt u dan ongemerkt veel suiker en dus calorieën binnen. Ook blijven de vezels van het fruit achter in de pers. Eet liever een stuk fruit dan er sap van te persen. U krijgt dan minder suiker binnen en meer vezels, waardoor u langer verzadigd bent. Of bekijk onze tips voor gezonde dranken. 

Geschreven door:
Menzis redactie


meer van

Datum:
14 december 2023
Leestijd:
2 minuten