5 veelgestelde vragen over vis
Plus tips om vaker vis te eten
Vis mag niet ontbreken in een gezonde voeding, maar roept soms ook vragen op. We bespreken hier 5 veelgestelde vragen over vis.
1. Hoeveel vis is gezond?
Jarenlang was het advies om 2 keer per week vis te eten, waarvan 1 keer vette vis. Bij het uitbrengen van de Richtlijnen Goede Voeding in 2015 heeft de Gezondheidsraad dat advies naar beneden bijgesteld. Nu luidt het advies: eet 1 keer per week vis, bij voorkeur vette vis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ook 1 keer vette vis per week al gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Er zijn sterke aanwijzingen dat de kans om te overlijden aan bijvoorbeeld een hartinfarct 15% lager is als u 1 portie vis per week eet. Vaker vis eten dan 1 keer per week geeft niet meer gezondheidswinst.
2. Halen we deze visaanbeveling in Nederland?
Bij lange na niet! Ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking eet 2 à 3 keer vis per maand en de andere helft eet het minder vaak, zo blijkt uit onderzoek naar de voedselconsumptie in Nederland.
3. Wat maakt vis zo gezond?
Vis, vooral vette soorten als makreel, haring, heilbot, sardines en zalm, bevat veel visvetzuren en die zijn gezond! Het gaat specifiek om 2 omega-3 vetten in vis: EPA en DHA. Er zijn sterke aanwijzingen dat deze twee stoffen de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten verkleinen. Sommige mensen hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, bijvoorbeeld als ze het metabool syndroom hebben of diabetes type 2 en voor hen is het dus ook erg belangrijk om voldoende vis te eten.
4. Kunt u vis vervangen door visoliesupplementen?
Vis is veruit de belangrijkste bron van EPA en DHA. Voor wie geen vis eet, kunnen supplementen met visolie of algenolie uitkomst bieden. Hierdoor krijgt u in ieder geval DHA en EPA binnen. Maar onderzoek moet nog verder uitwijzen waarom vis zo gezond is. In vis zitten meer stoffen die gezond zijn, zoals vitamine D, jodium en selenium. Het eten van vis heeft daarom de voorkeur boven het gebruik van supplementen.
5. Hoe kiest u voor duurzame vis?
Om overbevissing te voorkomen en de gevolgen voor het milieu te verkleinen, zijn er verschillende keurmerken voor vis. Voor wilde vis is er het MSC-keurmerk (Marine Stewardship Council), dat staat voor duurzame visserij. ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een vergelijkbaar keurmerk, maar dan voor kweekvis. In de VISwijzer www.goedevis.nl kunt u per vissoort zoeken naar duurzame varianten. Ook kunt u hierin zien in welk seizoen u welke soort vis het beste kan eten.
Tips om meer vis te eten
Liever geen hele stukken vis? Denk dan eens aan stukjes vis (zoals zalm of kabeljauw) als basis van een wok- of pastagerecht. Vis is niet alleen lekker bij de avondmaaltijd. Doe het ook eens op brood (haring of makreel) of door een salade (zalm, tonijn, haring, ansjovis). Maak het uzelf gemakkelijk: vis uit blik of uit de diepvries is even gezond als verse vis.
Gerelateerde artikelen
Supermarktsafari | Voedingswaarde en etiketten lezen
In dit artikel duiken we dieper in het lezen van etiketten en het maken van gezondere keuzes in de supermarkt.
De zin en onzin van Vitaminen
Heeft u er weleens aan gedacht om extra vitaminen te slikken? In dit artikel leest u alles over de zin en onzin...
voedselallergie
Laten we u allereerst geruststellen. Het aantal mensen dat dénkt een allergie voor voeding te hebben, is vele malen...
5 veelgestelde vragen over vis
Vis mag niet ontbreken in een gezonde voeding, maar roept soms ook vragen op. We bespreken hier 5 veelgestelde...
Hoe gezond is kurkuma
Hoe gezond is kurkuma
Licht of zwaar ontbijt
De een zegt dat een voedzaam ontbijt goed voor u is, de ander zweert bij een licht ontbijt en een derde ontbijt...
- Geschreven door:
- Menzis redactie
- Datum:
- 14 december 2023
- Leestijd:
- 2 minuten