- Geen winstoogmerk
- Ruim 1,4 miljoen leden
- Klantwaardering 8,3*
- 4
- 4
- 4
- 4
- 4
Hoeveel stappen per dag is gezond?
Vergeet die 10.000 stappen
Er zijn verschillende adviezen te vinden over het aantal stappen dat we per dag moeten zetten om gezond te blijven. Haalt u met moeite 3.000 stappen per dag, of tikt u met gemak 10.000 stappen per dag aan? De wetenschap is er nog niet over uit wat het gouden aantal is. En het maakt ook uit hoe snel u de stappen zet.
Voor wie niet gewend is om veel te wandelen, kan 10.000 stappen best afschrikken. Deze norm is misschien gemakkelijk te onthouden, maar ligt voor veel mensen te hoog, denk bijvoorbeeld aan mensen met een verminderde conditie of mensen die pijn ervaren bij het bewegen. Ga maar na: 10.000 stappen staat gelijk aan zo’n 7-8 kilometer! Dat is uiteraard heel gezond, maar wetenschappers hebben nog geen duidelijkheid over hoeveel stappen maximale gezondheidswinst opleveren. Bovendien is de gezondheidswinst afhankelijk van hoe snel u loopt, want rennen zorgt voor een zwaardere intensiteit en levert daarmee dus meer gezondheidswinst.
De 10.000 stappen-norm is gewoon iets te simplistisch. Er is niets mis met het willen behalen van 10.000 stappen. Maar deze ‘one-size-fits-all’-aanpak werkt niet voor iedereen.
De grootste gezondheidswinst
Vergeet dus die 10.000 stappen. Een betere richtlijn is: beweeg minstens 150 minuten per week matig intensief, verspreid over meerdere dagen. Maak bijvoorbeeld 5 keer per week een stevige wandeling van 30 minuten. We weten dat de grootste gezondheidswinst te halen is door mensen met een zittend bestaan een klein beetje in beweging te krijgen. De grootste winst komt van het van de bank afkomen en actief worden. Een advies dat voor iedereen geldt, ongeacht leeftijd, is om minder te zitten. Veel en langdurig zitten lijkt namelijk negatieve gezondheidseffecten te hebben. Deze effecten worden minder zwaar naarmate u meer beweegt, maar u moet heel veel boven het minimum bewegen als u de effecten echt teniet wilt doen. Daarom adviseren de beweegrichtlijnen om u bewust te zijn van uw zitgedrag en stilzitten te verminderen, of te minimaliseren.
Te veel bewegen doet u overigens niet zo gauw: daarvoor moet u wel meer dan 10 keer meer bewegen dan de beweegrichtlijnen.
Hoeveel stappen moet ik per dag zetten?
Telt u toch liever stappen om te meten of u goed bezig bent? Dan is 8.000 stappen elke dag een goede richtlijn. Alle stappen tellen mee. Een goede verdeling is bijvoorbeeld om gedurende de dag 5.000 stappen te zetten tijdens uw normale activiteiten. Als u daarnaast 30 minuten matig intensief beweegt, mag u er 3.000 stappen bij optellen. Dit kan ‘s ochtends een half uurtje stevig wandelen zijn. Maar ook fietsen of zwemmen zijn goed. Wat u kiest maakt niet uit, zo lang uw hartslag en ademhaling er maar van omhoog gaan. U kunt ook kiezen voorzwaar intensieve beweging in plaats van matig intensief.Stappenteller gebruiken
Een stappenteller kan helpen om meer te bewegen. Zeker als u doelen stelt of samen met vrienden een uitdaging aangaat wie de meeste stappen zet. Maar vergeet niet: leg de lat niet gelijk te hoog. Dat werkt averechts. Wist u dat u uw smartphone ook als stappenteller kan gebruiken?- Android-toestel: alle modellen die sinds 2016 op de markt zijn verschenen, hebben speciale bewegingssensoren die weinig stroom verbruiken. Draagt u uw telefoon bij zich tijdens het lopen, dan registreren de sensoren de bewegingsvorm en maakt uw toestel een nauwkeurige schatting van het aantal stappen en de afgelegde afstand. Deze informatie is inzichtelijk in de Google Fit-app, die u gratis kunt downloaden in de Play Store.
- iPhone: heeft u een iPhone 5S of nieuwer, dan kan uw smartphone ook automatisch bijhouden hoeveel stappen u zet. De iPhone berekent dit door informatie te verzamelen van speciale, energiezuinige bewegingssensoren in het toestel. Deze sensoren registreren uw beweging, inclusief een nauwkeurige schatting van hoeveel stappen u zet, hoeveel trappen u op- en afloopt en de afstand die u aflegt. In de gratis Gezondheid-app, die door Apple op alle iPhones geïnstalleerd is, ziet u welke data uw telefoon verzameld heeft.
Hoeveel stappen zet u vandaag? Succes!
Ontdek onze fysiotherapie app
Heeft u wel eens last van uw knie, rug, nek of schouders? En twijfelt u of u hiermee naar de fysiotherapeut moet? Dan biedt de unieke app FysioZelfCheck uitkomst. Gratis bij uw aanvullende verzekering!