• Geen winstoogmerk
  • Ruim 1,4 miljoen leden
  • Klantwaardering 8,3*
    • 4
    • 4
    • 4
    • 4
    • 4
Icon ZoekenZoeken

Lichamelijke klachten zonder fysieke oorzaak? Ontdek Welzijn op Recept

Van stress, verdriet en eenzaamheid kunt u soms lichamelijke klachten krijgen. Huisartsen in de provincie Groningen kunnen dan 'Welzijn op Recept' voorschrijven. Een welzijnscoach helpt u dan met deze mentale problemen.

Welzijn op recept | Lees dit artikel

Als eenzaamheid, verdriet of stress zorgen voor lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, rugpijn of hartkloppingen, noemen we dit psychosociale klachten. Huisartsen in de provincie Groningen kunnen hiervoor Welzijn op Recept voorschrijven.

Stress, eenzaamheid of verdriet? Er is wel wat aan te doen!

Als uw huisarts geen fysieke oorzaak vindt voor uw klachten, betekent dit niet dat er niets aan te doen is. Steeds vaker verwijzen huisartsen in dit soort gevallen door naar een welzijnscoach. Dit wordt Welzijn op Recept genoemd. In dit artikel leest u wat het inhoudt, hoe het werkt en of het ook helpt om de wachtlijsten in de GGZ te verkorten.

Wat is Welzijn op recept?

Wanneer de huisarts merkt dat uw klachten mogelijk te maken hebben met psychosociale problemen zoals spanningen, eenzaamheid, stress of verdriet, kan hij of zij u doorverwijzen naar een welzijnscoach. Deze coach helpt u om inzicht te krijgen in uw situatie en te ontdekken hoe u uw gedrag en gedachten kunt inzetten om weer lekkerder in uw vel te zitten. De welzijnscoach weet ook de weg binnen de gemeente of activiteiten in de regio. 

Belangrijke thema’s in de gesprekken en de hulp

De welzijnscoach kijkt niet (alleen) naar ziekte, maar naar mensen zelf, hun veerkracht en wat hun leven betekenisvol maakt. De coach werkt samen met u aan twee belangrijke onderdelen:

  1. Inzicht krijgen: Samen kijkt u naar wat er speelt in uw leven en hoe dit invloed heeft op uw gezondheid. Acceptatie en begrip van uw situatie zijn hierbij belangrijk. Zo krijgt u meer inzicht in de oorzaken van uw klachten.
  2. Veranderen van gedrag: Zodra u inzicht heeft in de oorzaken, kijkt u samen hoe u uw gedachten of gedrag kunt veranderen. Bijvoorbeeld door (andere) activiteiten te ondernemen, zoals deelnemen aan een wandelgroep of een creatieve club. De coach kan u ook helpen met praktische stappen als u moeite heeft om ergens heen te gaan.

Bent u bij Menzis verzekerd?

Herkent u de klachten die hierboven beschreven worden? Ga naar uw huisarts en vraag of de dokter u kan doorverwijzen naar een welzijnscoach. Heeft u geen klachten waarmee u naar de huisarts moet, maar wilt u wel werken aan uw mentale gezondheid? Bent u bovendien verzekerd bij Menzis? Ontdek dan de app: Coach op zak. Vanaf 1 januari is de app gratis voor iedereen met een Basisverzekering van Menzis. 

Ontdek de app | Coach op zak

Waarom Welzijn op recept?

Welzijn op Recept is een laagdrempelige manier om hulp te krijgen die niet direct medisch is. Mensen die deelnemen, ervaren vaak al na een paar gesprekken verbetering. Beate van der Klooster merkt op: “Met zes tot acht gesprekken kunnen de meeste mensen al houvast vinden. Ze leren wat er speelt en krijgen handvatten om hun situatie te verbeteren.”

Kortere wachtlijsten door Welzijn op recept

Een veelgestelde vraag is of Welzijn op Recept bijdraagt aan kortere wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). De wachtlijsten voor psychologische hulp zijn vaak lang, maar Welzijn op Recept kan een alternatief bieden voor mensen met lichtere mentale klachten. Niet iedereen die op de wachtlijst staat voor de GGZ heeft zware psychologische zorg nodig. Door mensen met psychosociale klachten te helpen met een welzijnscoach, kunnen zij sneller de juiste begeleiding krijgen, waardoor de druk op de GGZ afneemt.

Meer aandacht voor Groningen

In uw regio werken we samen met ziekenhuizen, zorgaanbieders en andere partijen om zorg toegankelijk en beschikbaar te houden. Zo krijgt u de juiste zorg op de juiste plek. Wilt u weten wat wij in uw regio doen? Ontdek en lees de verhalen hier:

Regio Groningen