• Geen winstoogmerk
  • Ruim 1,4 miljoen leden
  • Klantwaardering 8,3*
    • 4
    • 4
    • 4
    • 4
    • 4
Icon ZoekenZoeken

Lees of luister | Stressen & ontstressen

Podcast zorg voor leefkracht-videostill

Stress... Hoe komt u er vanaf?

Soms is het moeilijk om te ontspannen, vooral in stressvolle situaties. In de deze podcastaflevering leert u waar stress vandaan komt en waar het zich in uw lichaam bevindt. Maar nog belangrijker: u hoort of leest hoe u ervan afkomt. In een gesprek met een expert en krijgt u direct een aantal toepasbare tips en oefeningen. Wilt u weten wat die zijn? Luister de aflevering of lees het onderstaande artikel.

Luister via Spotify

Gratis app | Voor uw mentale gezondheid
Bent u bij Menzis verzekerd en wilt u werken aan uw mentale gezondheid? Download dan gratis Coach op Zak. Een online zelfhulpmodule waarin u advies krijgt en kunt chatten met een mental coach. Gratis voor u als Menzis verzekerde.

In de Menzis-app

vrouw buiten mediteren

Stress en ontstressen | Zo zorgt u goed voor uzelf

Stress is een veelvoorkomend onderdeel van ons dagelijks leven. Van deadlines tot sociale verplichtingen, we ervaren allemaal weleens spanningen. Maar wat is stress precies, en wanneer wordt het ongezond? Monique Hofstede, coach en yinyoga-instructeur, biedt inzichten en praktische tips om te ontstressen. Monique is te horen in de podcastaflevering over stressen en ontstressen.

Wat is stress?

Stress is een natuurlijke reactie van het lichaam op een uitdaging of dreiging. Zoals Monique uitlegt: "Het is een lichamelijke reactie op een geestelijke inspanning of prikkel. Stress is gezond als het kortdurend is en u helpt om te presteren, bijvoorbeeld bij een belangrijke presentatie." Bij stress maakt uw lichaam adrenaline aan, wat uw hartslag verhoogt en uw spieren aanspant. Daarnaast produceert uw lichaam cortisol, dat u alert houdt. Maar als stress langdurig aanhoudt, kan het schadelijk worden. Het kan leiden tot slaapproblemen, verminderde concentratie en zelfs fysieke klachten zoals spierpijn of hoofdpijn.

Hoe werkt stress in uw lichaam?

Stress heeft een directe invloed op uw zenuwstelsel, waaronder de nervus vagus. Deze belangrijke zenuw loopt vanuit uw hersenstam door uw lichaam en speelt een cruciale rol in herstel en ontspanning. Monique legt uit: "Door de nervus vagus te activeren, kunt u uw lichaam helpen ontspannen. Dit kan eenvoudig met ademhalingsoefeningen."

Oefeningen om te ontstressen

  1. 4-5 ademhaling: adem 4 tot 5 tellen in, en adem vervolgens 4 tot 5 tellen uit. Deze rustige ademhaling helpt uw hartslag te verlagen en uw lichaam te kalmeren.
  2. Adem in een vierkantje: adem 4 tellen in, houd 4 tellen vast, adem 4 tellen uit, en wacht weer 4 tellen. Door uw ademhaling te vertragen, voelt u zich snel rustiger.
  3. Fysiologische zucht: adem diep in door uw neus, voeg aan het einde nog een extra teug toe, en adem langzaam uit door getuite lippen.

Hoe houdt u stress onder controle?

Naast ademhalingsoefeningen zijn activiteiten zoals zingen, lachen, koudwaterdippen en knuffelen effectief. Ze stimuleren de aanmaak van het gelukshormoon oxytocine, wat helpt om stress te verminderen. Monique vertelt in de podcast dat het daarnaast helpt om anders naar stress te kijken: "Leer anders kijken. Waar heb ik invloed op? Waarop heb ik geen invloed? Wat is een reĆ«el plan?"

Dit achtergrondartikel is een samenvatting van podcastaflevering 18: Stressen en ontstressen. Het script van de aflevering is samengevat door Copilot en daarna door de redactie geredigeerd. 

fit ouder worden lekker buiten

Meer aandacht voor Groningen

Menzis werkt in uw regio samen om zorg toegankelijk en beschikbaar te houden. Zo krijgt u de juiste zorg op de juiste plek. Wilt u weten waar u bij u in de regio gebruik van kunt maken? Ontdek het.

Regio Groningen

Meer ontstressen? Kijk ook op: