Vermoeidheid & Uw mentale functies

Altijd moe | Luister de podcast

Moe… we zijn het allemaal weleens. Iedereen kent dagen waarop de concentratie ver te zoeken is, het geheugen hapert en alles moeite lijkt te kosten. Maar stelt u zich nu eens voor dat u niet 1 of 2 dagen moe bent, maar altijd. Wat voor invloed heeft vermoeidheid op uw mentale functioneren? En hoe ziet dat er dan uit? Wat kunt u er bovendien van leren, als u niet chronisch moe bent? Dat hoort u in deze podcastaflevering.

Altijd moe op Spotify

Altijd moe op Apple Podcast

Podcast zorg voor leefkracht-videostill

Vermoeidheid en mentaal functioneren

Wat doet vermoeidheid met uw mentale functioneren? Wat voor invloed heeft vermoeidheid op emoties, sociaal gedrag en het functioneren van het brein? En wat nou, als u niet 1 of 2 dagen moe bent, maar chronisch vermoeid bent? Op die vragen leest u in dit artikel een antwoord. Ook leest u wat u hiervan kunt leren als u geen ernstige vermoeidheidsklachten heeft, maar gewoon af-en-toe eens moe bent.

Hoe vermoeidheid uw mentale functioneren beïnvloedt

Iedereen is weleens moe. Vermoeidheid is dan ook een veelvoorkomend probleem dat niet alleen lichamelijke, maar ook mentale klachten met zich meebrengt. In dit artikel bespreken we de invloed van vermoeidheid op onze mentale gezondheid en op onze verschillende cognitieve functies. 

Vermoeidheid en cognitieve functies

"Vermoeidheid kan verschillende cognitieve functies beinvloeden," vertelt Anniek in podcastaflevering 26 van de serie Zorg voor leefkracht. Anniek is onderzoeker in het UMCG en werkt aan de MS-CEBA-studie. Ze somt een aantal cognitieve functies op: "Denk bijvoorbeeld aan het geheugen, tempo van informatieverwerking, aandacht, concentratie en taal. Maar ook het herkennen en regulieren van emoties en activiteiten waarvoor planningsvaardigheden nodig zijn, zoals koken, boodschappen doen of zelfs aankleden."

Chronische vermoeidheid

Bij chronische vermoeidheid kunnen mensen moeite hebben met het onthouden van informatie, het snel verwerken van informatie, het behouden van focus en het plannen van activiteiten. Mensen die moeite hebben met deze handelingen door hun vermoeidheid, kunnen gevoelens van frustratie ervaren, somberheid en verminderd functioneren in het dagelijks leven.

Long-COVID-patiënten en cognitieve klachten

Naast mensen met MS, of andere neurologische aandoeningen, ervaren ook long-COVIDpatiënten vermoeidheid vaak in combinatie met cognitieve klachten. Ze merken dat de vermoeidheid hun dagelijkse functioneren belemmert. Ze hebben moeite met het uitvoeren van taken, boodschappen doen en zelfs het vinden van de juiste woorden in een gesprek. Vermoeidheid heeft bij deze mensen dus grote invloed op het leven van alledag.

Conclusie | Vermoeidheid en mentaal functioneren

Vermoeidheid heeft een grote invloed op cognitieve functies en mentale gezondheid. Voor mensen met chronische-vermoeidheidsklachten is belangrijk om dit te erkennen en te zoeken naar manieren om hiermee om te gaan. Door actief te blijven en ondersteuning te zoeken, kunnen mensen met chronische vermoeidheid hun kwaliteit van leven verbeteren en beter omgaan met de uitdagingen die ze tegenkomen. Ook als u zo af-en-toe moe bent: luister naar uw vermoeidheid en neem rust.


D
it achtergrondartikel is een samenvatting van podcastaflevering 26 Altijd moe. Het script van de aflevering is samengevat door Chat-GPT en daarna door de redactie geredigeerd.

Actie voor luisteraars | 100x gratis toegang

Goed zorgen voor uw mentale gezondheid? Dat kan ook digitaal. Als luisteraar van de podcast krijgt u toegang tot maar liefst 26 online modules van Mirro, waarmee u zorgt voor uw mentale gezondheid. Wilt u toegang tot de modules? Vul uw naam en e-mailadres in. U ziet dan de link waarmee u verder kunt naar de inlogpagina van Mirro.

Zo krijgt u de link naar de 26 Mirro modules te zien

Met het invullen van uw gegevens geeft u ons toestemming om u eenmalig in het najaar te benaderen over het Leefkracht Collectief.

Verzekerd via uw werkgever, ledenorganisatie of Studenten Goed Verzekerd? 

Dan zijn de 26 modules al gratis.

Andere extra's met een werkgeverscollectief:

  • Slaapcheck en videogesprek met
  • Mental Coach
  • Budgetcoach
  • Dietist
  • Overgangsconsulent

Login en bekijk uw voordelen