- Geen winstoogmerk
- Ruim 1,4 miljoen leden
- Klantwaardering 8,3*
- 4
- 4
- 4
- 4
- 4
Vergoeding transgenderzorg
Geboren als man of vrouw, maar niet het gevoel hebben man of vrouw te zijn. Wat kunt u doen als u met deze gevoelens worstelt? Welke hulp is er als u een geslachtsverandering wilt ondergaan? Welke zorg krijgt u vergoed? Op deze en andere vragen vindt u hier een antwoord.
Diagnose en start behandeling
Bent u op zoek naar transgenderzorg? Uw huisarts of medisch specialist kan u verwijzen voor een indicatiestelling in de GGZ. Dit kan plaatsvinden bij een decentrale GGZ aanbieder of bij een academisch centrum die transgenderzorg biedt. Bij academische centra kunt u dan vervolgens veel onderdelen van de transgenderzorg op dezelfde locatie ontvangen. Indien u kiest voor een decentraal netwerk, dan werken diverse zorgaanbieders samen om deze zorg te leveren.
Er zijn drie academische centra in Nederland waar u terecht kunt voor transgenderzorg:
- Amsterdam (VUmc): behandelt volwassen en kinderen
- Groningen (UMCG): behandelt alleen volwassenen
- Radboud: behandelt volwassenen en kinderen
Daarnaast zijn er een aantal zorgaanbieders die ieder een deel van de transgenderzorg aanbieden. Denk hierbij aan GGZ (psychologische zorg) en endocrinologie (hormoonbehandeling). Deze vindt u in de Zorgvinder.
Minderjarige transgenders kunnen na de indicatiestelling puberteitsremmers krijgen. De meeste chirurgische ingrepen kunnen pas plaatsvinden wanneer ze volwassen zijn.
Wat krijgt u vergoed?
De zorg van een genderteam (diagnose, onderzoek en begeleiding) krijgt u vergoed vanuit de Basisverzekering volgens de voorwaarden van GGZ en medische specialistische zorg. U betaalt voor transgenderzorg een eigen risico.
Wanneer de indicatiestelling heeft plaatsgevonden en u kiest voor endocrinologische transgenderzorg (waaronder hormoontherapie) dan wordt dit samen met uw behandelend arts bepaald.
In het kader van chirurgische behandelingen bepaalt uw behandelend arts of u voldoet aan alle voorwaarden en vraagt bij ons een machtiging voor de behandeling of operatie aan indien noodzakelijk. Kies voor een gecontracteerde zorgverlener. Deze vindt u in de Zorgvinder. Bij een niet-gecontracteerde zorgverlener adviseren wij u de behandeling altijd vooraf aan te vragen. Ook krijgt u mogelijk niet alle kosten vergoed.
Als bij vastgestelde transseksualiteit verlies van reproductieve functie zal optreden dan krijgt u de kosten voor verzamelen, invriezen en bewaren van sperma vergoed.
Contact met Zorgadvies
Heeft u vragen specifieke vragen die te maken hebben met transgenderzorg? Onze zorgadviseurs helpen u graag. Kijk voor meer informatie op onze Zorgadvies pagina.
Uw vergoeding voor transgenderzorg: belangrijk om te weten
Kies zelf uw zorgaanbieder
Veel mensen gaan naar een zorgaanbieder waar de huisarts ze naar doorverwijst. Of een zorgaanbieder die dichtbij is. Maar dat hoeft helemaal niet. U bepaalt zelf waar u behandeld wilt worden. In onze Zorgvinder vindt u alle zorgaanbieders met wie we een contract hebben.
Bekijk ook
De informatie op deze pagina is een samenvatting van de voorwaarden en aanspraken zoals die beschreven zijn in de verzekeringsvoorwaarden. Heeft u zorg nodig, bekijk dan ook altijd eerst de verzekeringsvoorwaarden.