Bent of kent u een vrouw? | Lees of luister...

Podcast zorg voor leefkracht-videostill

Bent of kent u een vrouw? | Luister de podcast

Kent u het begin van dit verhaal? “Er komt een vrouw bij de dokter…” Dit begin gaat echter niet altijd op, want veel vrouwen gaan, met bepaalde klachten, niet of te laat naar de dokter. En als u nu denkt, ik ben geen vrouw, dus dit is niet voor mij. Dan is het toch goed om te gaan luisteren, want misschien heeft u een moeder, een zus, een dochter of een vriendin... 

Vrouwenspreekuur op Spotify

Lees het artikel | Vrouwenspreekuur 

Veel vrouwen gaan met bepaalde klachten niet of te laat naar de dokter. Dit kan komen door schaamte of omdat vrouwen denken: "Het hoor erbij." De huisarts die in de podcastaflevering aan het woord komt, heet Anneke Schasfoort Boode en zij ziet het volgende: “Veel vrouwen lopen veel langer dan nodig met vrouwenklachten rond, omdat ze zich daarvoor schamen of omdat ze denk dat het erbij hoort, maar niets is minder waar. Aan veel klachten kunnen we namelijk wat doen.” 

vrouwenspreekuur - spiraal

Denk niet: "Het hoort erbij" | Ga naar het vrouwenspreekuur

Het vrouwenspreekuur heeft allerlei voordelen. De huisarts kan vrouwen direct doorverwijzen en ze hoeven dus niet op een wachtlijst bij een gynaecoloog. Bovendien hoeft een patiënt geen extra kosten te betalen en er wordt ook geen eigen risico in rekening gebracht. Tot slot levert het de hele maatschappij wat op, want deze vrouwen blijven langer gezond en kunnen langer blijven doen wat ze leuk en belangrijk vinden.

Kan iedere vrouw naar het vrouwenspreekuur?

Dit spreekuur is bedoeld voor vrouwen van alle leeftijden, vanaf ongeveer 15 jaar. Vrouwen kunnen met allerlei klachten terecht, denk aan; ongewild urineverlies, overgangsklachten, verzakkingsklachten of klachten na het plaatsen van een spiraal. De huisarts heeft een extra opleiding voor urogynaecologische klachten en kan helpen met het voorschrijven van medicatie, een doorverwijzing naar de gynaecoloog of doorverwijzen naar een bekkenbodemfysio of een overgangsconsulent.

Top 3 | Veelvoorkomende klachten

1. Anticonceptie

  • Omschrijving klacht: Bijwerkingen van anticonceptie, zoals buikpijn of extra bloedverlies.
  • Oplossing: Informatie en alternatieve opties bespreken, zoals een andere pil, een implantaat, nuvaring, of spiraaltje.

2. Overgangsklachten

  • Omschrijving klacht: De overgang kan variëren van opvliegers tot stemmingswisselingen en slaapproblemen.
  • Oplossing: Behandelingen zoals hormoontherapie, natuurlijke supplementen en levensstijlaanpassingen. Voorlichting over wat te verwachten tijdens de overgang is ook cruciaal. Praat erover, bijvoorbeeld ook met uw werkgever.

3. Verzakkingen

  • Omschrijving klacht: Verzakkingen van de baarmoeder of blaas, vaak na de zwangerschap of met de leeftijd.
  • Oplossing: Bekkenbodemoefeningen, fysiotherapie, en in sommige gevallen chirurgische ingrepen. Een uitgebreid behandelplan afgestemd op de individuele behoeften van de vrouw. 

Belangrijk voor zowel mannen als vrouwen

Het is belangrijk dat ook mannen op de hoogte zijn van veelvoorkomende gezondheidsklachten bij vrouwen. Mannen kunnen zo beter steun bieden aan hun partners, moeders, zussen, dochters of vriendinnen. Door meer te weten over deze gezondheidskwesties, kunnen mannen helpen door aan te moedigen medische hulp te zoeken en praktische steun te bieden. 

Het vrouwenspreekuur  uit de podcastaflevering is in Twente beschikbaar voor: Dinkelland, Oldenzaal en Haaksbergen. Dit achtergrondartikel is een samenvatting van podcastaflevering 32: Ben of ken jij een vrouw. Het script van de aflevering is samengevat door Copilot en daarna door de redactie geredigeerd. 

Vrouwenspreekuur

Meer aandacht voor Twente

Menzis werkt in uw regio samen om zorg toegankelijk en beschikbaar te houden. Zo krijgt u de juiste zorg op de juiste plek. Wilt u weten waar u bij u in de regio gebruik van kunt maken? Ontdek het.

Regio Twente