• Geen winstoogmerk
  • Ruim 1,4 miljoen leden
  • Klantwaardering 8,3*
    • 4
    • 4
    • 4
    • 4
    • 4
Icon ZoekenZoeken

Lees of luister | Wie zorgt er voor u?

Podcast zorg voor leefkracht-videostill

Wijkverpleging zorgt voor u | Als u het niet meer kunt... 

Stelt u zich eens voor dat u uw hele leven voor uzelf hebt gezorgd, maar op een dag... Lukt dat niet meer. Wie zorgt er voor u op het moment dat u het zelf niet meer kunt en hoe werkt zoiets? Voor de antwoorden op die vragen luistert u de podcast of leest u onderstaand artikel.

Luister via Spotify

Wijkverpleging | Wie zorgt er voor u als u het niet meer kan?

Wat als er een moment komt waarop u niet meer voor uzelf kunt zorgen? Dan zijn er vaak vrienden of familieleden die voor u zorgen. Als u zo lang mogelijk thuis, op uw vertrouwde plek wilt blijven wonen, dan helpt ook de thuiszorg een handje. In dit artikel leest u meer over de wijkverpleging van Carint Reggeland in Twente. We liepen en dagje met wijkverpleegkundige Femke mee en vroegen haar het hemd van het lijf.

Deze zorg gaat verder dan praktische hulp. “We zijn ook vertrouwenspersonen,” vertelt Femke. “Cliënten delen hun zorgen en verhalen, en wij spelen daarop in. Het draait allemaal om een waardevol leven, waarin mensen zoveel mogelijk zelfstandig kunnen blijven.”

Thuiszorg in gesprek met oudere mevrouw

Thuiszorg op maat: een inkijkje

Femke, wijkverpleegkundige bij Carint Reggeland, beschrijft haar werk met passie: “Ik vind het mooi om mensen in hun eigen omgeving te zien. Daar waar herinneringen liggen, met foto’s en persoonlijke verhalen. Het maakt het werk heel speciaal.” Ze helpt haar cliënten met dagelijkse handelingen zoals douchen, steunkousen aantrekken, wondzorg en het toedienen van medicatie. Elke dag is anders, omdat iedere cliënt uniek is.

Wat levert de thuiszorg op?

Met thuiszorg en wijkverpleging kunt u blijven wonen waar u zich het meest thuis voelt: in uw eigen huis. Technologische hulpmiddelen zoals medicijndispensers en alarmeringssystemen maken het mogelijk om langer zelfstandig te blijven. Mantelzorgers spelen ook een belangrijke rol. Familie en vrienden helpen vaak met koken, boodschappen doen of kleine klusjes, terwijl wijkverpleegkundigen de professionele zorg bieden. Het resultaat? U behoudt de regie over uw leven eigen, of zoals een cliënt het verwoordt: “Ik wil zelf bepalen hoe ik mijn dag indeel. Zo lang het kan, blijf ik graag op mezelf wonen.”


Wat betekent de thuiszorg voor de omgeving?

Uw naasten kunnen erop vertrouwen dat u de hulp krijgt die u nodig heeft. Dit geeft hen gemoedsrust, terwijl ze betrokken blijven op een manier die bij hen past. Voor de maatschappij is het ook waardevol. Door wijkverpleging en thuiszorg blijven ziekenhuizen en verzorgingshuizen ontlast. Het zorgt ervoor dat meer mensen zelfstandig kunnen blijven leven, wat zowel het welzijn als de kosten ten goede komt. Femke ziet haar werk als een mooie balans tussen zorg en vrijheid: “Met de juiste hulpmiddelen, mantelzorg en onze ondersteuning zorgen we dat cliënten hun leven blijven leiden zoals zij dat willen.”

Dit achtergrondartikel is een samenvatting van podcastaflevering 19: Wie zorgt er voor u? Het script van de aflevering is samengevat door Copilot en daarna door de redactie geredigeerd. 

fit ouder worden lekker buiten

Meer aandacht voor Gelderland

Menzis werkt in uw regio samen om zorg toegankelijk en beschikbaar te houden. Zo krijgt u de juiste zorg op de juiste plek. Wilt u weten waar u bij u in de regio gebruik van kunt maken? Ontdek het.

Regio Gelderland