Darmbacteriën & Mentale gezondheid

slimmer eten? | Luister de podcast

Uw darmen hebben invloed op uw hersenen en op uw mentale gezondheid. U kunt uzelf (een soort van) vrolijker én slimmer eten. Wat u daarvoor moet doen, hoort u in de podcast. U raadt het misschien al… Veel groenten, fruit en vezels zijn niet alleen goed voor de lijn, maar ook voor uw brein! Lees of luister direct.

Slimmer eten op Spotify

Slimmer eten op Apple Podcast

Podcast zorg voor leefkracht-videostill

De invloed van darmbacteriën op mentale gezondheid

U leest het goed. Uw darmen hebben invloed op uw hersenen en op uw mentale gezondheid. U kunt uzelf (een soort van) vrolijker én slimmer eten. Wat u daarvoor moet doen en hoe dat zit, leest u in dit achtergrondartikel. U raadt het misschien al… Veel groenten, fruit en vezels zijn niet alleen goed voor de lijn, maar ook voor uw brein!

Wat is het microbioom?

Om uit te leggen hoe uw darmen invloed hebben op uw brein, beginnen we bij het microbioom. Het microbioom is een verzameling van allerlei micro-organismen, zoals bacteriën, gisten en schimmels die u in uw darmen vindt. We noemen het ook wel uw darmflora. Uw microbioom speelt een belangrijke rol in uw fysieke en ook mentale gezondheid. Hier leest u hoe dat zit.

Waar helpt het microbioom bij?

De darmbacteriën, die vooral in de dikke darm leven, hebben verschillende functies. Zo helpen ze bij de vertering van voedsel. Vezels die we zelf niet kunnen verteren, zetten zij om in korte-keten-vetzuren, maar daarover zo meteen meer. Ook zetten zij bepaalde voedingsstoffen om in vitamines en tot slot trainen ze ons immuunsysteem.

Hoe staan uw darmbacteriën in contact met uw brein?

Uw darmen en brein staan met elkaar in contact via de nervus vagus. Dat is een zenuw die van de hersenen naar de buik loopt. Die centrale zenuw is dus eigenlijk een soort snelweg voor signalen en stoffen tussen uw darmen en uw hersenen. De korte-keten-vetzuren uit uw darmen (en uit de vorige alinea) hebben invloed op de stoffen naar de hersenen worden gestuurd. Die stoffen bepalen onder andere uw stemming en de regulatie van uw emoties. 

Hoe heeft het microbioom invloed op uw mentale gezondheid?

De stoffen die ons microbioom aanmaakt, hebben niet alleen invloed op onze emoties, maar ook bijvoorbeeld op ons doorzettingsvermogen en andere cognitieve functies. Onze darmen hebben dus invloed op onze mentale gezondheid. Onderzoek suggereert zelfs dat veranderingen in het microbioom kunnen bijdragen aan het ontstaan of verergeren van depressieve klachten. 

Vezels | Betere mentale gezondheid

Door het eten van vezelrijk voedsel, zoals groenten, fruit en volle granen, kunnen we het microbioom in onze darmen positief beïnvloeden. Het aanpassen van uw dieet kan een krachtig middel zijn om uw mentale gezondheid te verbeteren.

Hoe zorgen ontstekingen voor negatieve gevoelens?

Ontstekingen in het lichaam, die onder andere worden veroorzaakt door een ongezonde leefstijl en een verstoorde darmflora, kunnen een negatieve invloed hebben op onze mentale gezondheid. Deze ontstekingen hebben de neiging naar de hersenen te reizen en daarbij de productie van stoffen te beïnvloeden die essentieel zijn voor ons welzijn. Ons lichaam moet dan eigenlijk kiezen tussen het bevechten van de ontstekingen of het aanmaken van positieve stoffen en hormonen. 

Conclusie | Kunt u uzelf slimmer eten?

Het onderzoek waarover in de podcastaflevering wordt gesproken, geeft fascinerende inzichten in de ingewikkelde relatie tussen voeding en mentale gezondheid. Door bewuste keuzes te maken in onze voeding kunnen we mogelijk ons brein positief beïnvloeden en onze algehele welzijn verbeteren. Het is dus mogelijk om uzelf slimmer en vrolijker te eten, met een andere dieetpatroon en een gezondere leefstijl.

Dit achtergrondartikel is een samenvatting van podcastaflevering 25 Jezelf slimmer eten. Het script van de aflevering is samengevat door Chat-GPT en daarna door de redactie geredigeerd. 

Versterk uw leefkracht

Wilt u aan de slag met uw gezondheid? Ontdek hoe Menzis u kan ondersteunen.

Bekijk het aanbod