- Geen winstoogmerk
- Ruim 1,4 miljoen leden
- Klantwaardering 8,3*
- 4
- 4
- 4
- 4
- 4
Lees of luister | Praat over de laatste fase
Praat over het leven | Luister de podcast
De meeste van ons hebben wel een antwoord op de vraag: wat is belangrijk in mijn leven? Maar stelt u zich eens voor dat de finish van het leven in zicht is… Geeft u dan hetzelfde antwoord? In de podcast en in onderstaand artikel komt u te weten hoe u een gesprek voert over het laatste deel van uw leven. Benieuwd? Luister of lees direct.
Lees het artikel | Het zorgplanningsgesprek
Een gesprek over uw laatste levensfase helpt u en uw naasten met antwoorden op vragen: wat is voor u belangrijk aan het einde van uw leven? Waarom zo’n gesprek belangrijk is, wat u eraan heeft en bij wie u terecht kunt voor zo’n gesprek?
Wat is belangrijk in het leven?
Veel mensen geven aan dat tijd met het gezin en onverdeelde aandacht essentieel zijn. Het gaat om het samen zijn zonder afleidingen, het delen van mooie ervaringen, vooral op het gebied van cultuur en natuur. Dagelijkse vreugde en plezier zijn ook cruciaal. Het bewust kiezen voor een leuke dag en het in verbinding staan met anderen dragen bij aan een betekenisvol leven.
Heeft u behoefte aan zo’n gesprek?
- Bespreek dit dan met uw naasten
- De belangrijkste vraag is: wat is voor u belangrijk in het leven?
- Vraag uw arts of huisarts om hierover met u in gesprek te gaan
- Leg uw wensen vast en geeft toestemming om uw wensen te delen
- Kijk meer informatie op www.voorbereidinglaatstelevensfase.nl
Een zorgplanningsgesprek | Advance care planning
Zo’n gesprek wordt ook wel een zorgplanningsgesprek of advance care planning genoemd en is bedoeld om na te denken over uw zorg en behandeling als u ernstig ziek wordt. U bespreekt met uw arts of zorgverlener wat voor u belangrijk is en wat uw wensen zijn als u niet meer beter kunt worden. Daarbij gaat het niet alleen over medische keuzes, zoals wel of niet behandelen, maar ook over uw persoonlijke waarden.
Waar wilt u zich op focussen als het einde nadert?
Bent u iemand die alle behandelmogelijkheden aangrijpt? Wilt u nog zo veel mogelijk tijd doorbrengen met familie of vindt u rust en comfort het belangrijkste? Iedereen zal een ander antwoord geven op deze vraag en daarom is een gesprek hierover zo belangrijk. Arts-assistent Harriet Frielink voegt hier in de podcast aan toe: "Het allerbelangrijkste is om te achterhalen wat iemands normen en waarden zijn. Als we dat duidelijk hebben, kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden en wat nog haalbaar is."
Het gesprek geeft duidelijkheid en rust. Voor iedereen.
Wanneer uw wensen duidelijk zijn, hoeft uw familie geen beslissingen voor u te nemen. Dat geeft een gevoel van opluchting en duidelijkheid. Een zorgplanningsgesprek zorgt ervoor dat u zelf de regie houdt over uw leven en dat uw familie weet wat uw wensen zijn. Harriet Frielink benadrukt: "De patiƫnt weet het beste wat hij of zij nog wil. Het gaat om wat u zelf kunt aangeven: dit kan nog wel, maar dat wil ik niet meer." Dave Tjan noemt het een "coalitie van hoop," waarin alle betrokkenen samen achter uw wensen staan.
Ga naar de arts die u het beste kent
U kunt een zorgplanningsgesprek voeren met verschillende zorgverleners, zoals uw huisarts, een specialist in het ziekenhuis of een verpleegkundige. Het is belangrijk dat u dit gesprek voert met iemand bij wie u zich vertrouwd voelt. Een huisarts is vaak de eerste aangewezen persoon, omdat hij of zij u goed kent en de tijd heeft om zo’n gesprek in alle rust te voeren.
Dit achtergrondartikel is een samenvatting van podcastaflevering 30 Praat over je leven. Het script van de aflevering is samengevat door Copilot en daarna door de redactie geredigeerd.
Meer aandacht voor Gelderland
Menzis werkt in uw regio samen om zorg toegankelijk en beschikbaar te houden. Zo krijgt u de juiste zorg op de juiste plek. Wilt u weten waar u bij u in de regio gebruik van kunt maken? Ontdek het.