“De Achterhoek is een voorbeeld voor Nederland!” Dat concludeerde VWS-staatssecretaris Paul Blokhuis na een werkbezoek aan de regio op 11 september. Hij kon toen zien én ervaren hoe de Achterhoek vooruitstrevend samenwerkt aan gezondheid en geluk van alle inwoners.
Preventie als middel
Het Preventie Akkoord Achterhoek, dat deze zomer verscheen, is de richtlijn voor de regionale samenwerking. Paul Blokhuis: “Ik ben zwaar onder de indruk. Zo breed als jullie hier preventie en gezondheid oppakken, met concrete doelen en meetbaar. Dit is meer dan beleid op papier. Wellicht is het het begin van de eerste ‘blauwe zone’ (gebieden in de wereld waar mensen gezond en gelukkig hoogbejaard worden) in Nederland. We moeten kijken naar gezondheidspotentie in plaats van problemen. Preventie zou ook wettelijk verankerd moeten worden. En de overheid zal er meer geld voor moeten uittrekken.”
Van visie naar spinfiets
8RHK ambassadeurs stelde eerder al een regionale visie op zorg en gezondheid samen, met veel partijen uit de regio. Het Preventie Akkoord Achterhoek vloeit direct hieruit voort. Tijdens het werkbezoek in de Hamalandhal in Lichtenvoorde lichtte Marijke van Haaren (bestuurlijk betrokken vanuit 8RHK ambassadeurs) het akkoord toe. Beweging is vaak de sleutel tot succes. Daarom kende 11 september een dynamisch programma, met de aanwezigen op een spinfiets (zie het bewijs op de foto).
Menzis is een van de partijen die bijdraagt aan het realiseren van het preventieakkoord. Al fietsend vertelde Marieke van der Lans, manager Zorg regio Noord en Oost, waarom Menzis preventie zo belangrijk vindt. Helemaal in een regio als de Achterhoek, waar de sociaaleconomische status relatief laag is. “Preventie is essentieel om de gezondheidszorg in de toekomst toegankelijk en betaalbaar te houden. Bij Menzis hebben we het vaak over leefkracht. Over de positieve kracht van gezond leven. Over bewust bezig zijn met je gezondheid, genieten van familie en vrienden, deelnemen aan sociale activiteiten, zo lang mogelijk blijven werken. Als we met elkaar gezond kunnen leven, voorkomen we ook extra druk op de gezondheidszorg en dus onnodige kosten.”
Successen uit het veld
Dat de Achterhoek ver op de troepen vooruitloopt, bleek uit meerdere verhalen ‘uit het veld’. Zo lichtte Achterhoek in Beweging toe hoe aan gezondheid wordt gewerkt met bijvoorbeeld Walking Football. Een goed preventievoorbeeld kwam langs met Achterhoek Rookvrij, dat zich inzet voor een rookvrije omgeving voor jongeren. Armoedeaanpak Winterswijk liet zien dat ook armoede een directe link heeft met gezondheid.
Op weg naar gelukkigste en gezondste regio
De regiovisie, het preventieakkoord en het geslaagde werkbezoek bewijzen dat door nauwe samenwerking de Achterhoek een van de gelukkigste en gezondste regio’s van Nederland kan worden. Met bovendien een forse en noodzakelijke besparing in de kosten, die we nu maken voor bijvoorbeeld chronisch zieke mensen. Als we niks doen, lopen deze kosten te hoog op.
‘Voorkomen is beter dan genezen’; dat is het motto. De staatssecretaris hoorde tijdens zijn werkbezoek dat de Achterhoek een goed eind op weg is. Menzis speelt hierin graag een hoofdrol. Door samen met zorgverleners, werkgevers, gemeenten en andere regionale gezondheidspartners vorm te geven aan de overgang van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag.