Het zal u maar gebeuren: de medicijnen die u nodig heeft, zijn niet of nauwelijks meer te krijgen. Medicijntekorten, je hoort er steeds vaker over. Het probleem bestaat al jaren en is een zogenaamd 'veelkoppig monster'. We leggen graag uit wat er speelt.
Het medicijntekort is een wereldwijd probleem, ook andere landen hebben er last van. Het is een veelkoppig monster met meerdere oorzaken. Zoals een tekort aan grondstoffen voor de productie van een medicijn, een grotere vraag naar bepaalde medicijnen of een vervoersprobleem door bijvoorbeeld een blokkade voor de scheepvaart.
Echte tekorten, zoals de afgelopen jaren bij enkele geneesmiddelen tegen epilepsie en de ziekte van Parkinson, komen gelukkig relatief weinig voor. Dat neemt niet weg dat deze tekorten voor de gebruikers ingrijpend zijn en soms grote gevolgen kunnen hebben voor hun kwaliteit van leven. Apothekers en groothandels kunnen dan tijdelijk medicijnen uit het buitenland invoeren of de apotheker maakt de medicatie zelf. Menzis vergoedt in deze situaties de medicijnen.
Wanneer spreken we van een medicijnentekort?
Er zijn verschillende definities van een medicijntekort. Dat maakt het vergelijken met andere landen lastig.
Europees Geneesmiddelen Agentschap
Het Europese Geneesmiddelen Agentschap EMA heeft als definitie voor een tekort:
"A shortage of a medicinal product for human or veterinary use occurs when supply does not meet demand at a national level". Ofwel: een tekort van een medicijn voor menselijk of dierlijk gebruik treedt op als het aanbod van het geneesmiddel niet aan de vraag kan voldoen in een land.*
Dat betekent dat als er van bijvoorbeeld het geneesmiddel simvastatine 20 mg van één leverancier onvoldoende beschikbaar is, maar anderen hebben voldoende voorraad, dat er dan geen sprake is van een tekort.
Apothekersorganisatie KNMP
Apothekersorganisatie KNMP Farmanco hanteert een ruimere definitie.** Meldingen van apothekers die binnenkomen bij KNMP Farmanco worden geverifieerd bij de leveranciers. Als geneesmiddelen landelijk niet beschikbaar zijn en het tekort waarschijnlijk langer dan 14 dagen gaat duren, volgt publicatie op KNMP Farmanco. Dat betekent dat als er bij één leverancier een geneesmiddel 14 dagen of meer niet beschikbaar is, dan spreekt het KNMP van een tekort. Met deze definitie telt de KNMP altijd meer tekorten dan een land dat de officiële definitie van de EMA gebruikt.
Meldpunt Geneesmiddelentekorten
In Nederland is ook een overheidsinstantie die tekorten monitort: Het Meldpunt Geneesmiddelentekorten van CBG en Inspectie. Fabrikanten zijn sinds 1 januari 2017 verplicht een (dreigend) tekort te melden aan dit Meldpunt. Als er op een gegeven moment een geneesmiddel nergens in Nederland meer beschikbaar is, kan dit Meldpunt een tekortenbesluit publiceren. Dan is er de mogelijkheid om (na toestemming van het Meldpunt Geneesmiddelentekorten) het product uit het buitenland te halen. Het medicijn wordt dan door zorgverzekeraars op dezelfde wijze vergoed als Nederlandse producten.
Dat de data over het medicijntekort in Nederland niet betrouwbaar genoeg is, is ook te zien in dit rapport over medicijntekorten in Europa. (pdf, zie figuur pagina 2)
* Guidance for MAHs on the detection and notification of shortages
** Over KNMP Farmanco | KNMP - Farmanco