Roken, overgewicht en probleemdrinken terugdringen én het geluk van inwoners uitbouwen. Dat is de strekking van het Preventieakkoord Achterhoek. Op 9 juli hebben zo’n 50 Achterhoekse partners, waaronder Menzis, hun handtekening gezet onder dit akkoord.
Het Achterhoekse akkoord borduurt voort op het Nationaal Preventieakkoord en op de regionale visie op zorg en gezondheid.
Gezonde keuze voor iedereen
Marijke van Haaren, lid van de Achterhoek Board van 8RHK ambassadeurs: “We zien graag gelukkige mensen in de Achterhoek. Dat betekent: gezonde inwoners die regie hebben over hun eigen leven. Goede voeding en voldoende bewegen zijn daarvoor belangrijk, maar ook financiële armslag en de wetenschap dat je richting en zin kunt geven aan je leven. Gedragspatronen of beperkende omstandigheden, die een gezond leven in de weg staan, willen we doorbreken door de ‘gezonde keuze’ bereikbaar te maken voor iedereen. Natuurlijk zonder iemand te dwingen.” Het Beweeg- en Sportakkoord dat vorig jaar werd beklonken in de Achterhoek, is onderdeel van het preventieakkoord.
Zorg toegankelijk houden
Preventie is ook essentieel om de gezondheidszorg in de toekomst toegankelijk en betaalbaar te houden. Marieke van der Lans, manager Zorg bij Menzis: “Bij Menzis hebben we het dan over leefkracht. Over de positieve kracht van gezond leven. Over bewust bezig zijn met je gezondheid, genieten van familie en vrienden, deelnemen aan sociale activiteiten, zo lang mogelijk blijven werken. Als we met elkaar gezond kunnen leven, voorkomen we extra druk op de gezondheidszorg en dus onnodige kosten. En dat is winst voor iedereen.”
Brede krachtenbundeling
Om preventie breed in te zetten, zijn veel verschillende partijen nodig. De ondertekenaars van het Achterhoekse akkoord variëren dan ook van overheden, zorgaanbieders en zorgverzekeraars tot onderwijsorganisaties, ondernemers en maatschappelijke partijen. In het preventieakkoord staan 7 speerpunten centraal. Daarvoor starten de partners de komende tijd nieuwe programma’s, of zij verdiepen bestaande projecten.
- Een leven lang bewegen en sporten;
- De hele Achterhoek rookvrij (waaronder Achterhoek in Beweging en Achterhoek Rookvrij);
- Minder zwaar en overmatig alcoholgebruik;
- Middelengebruik bespreekbaar maken;
- De gezonde keuze, de makkelijke keuze;
- Iedereen doet mee;
- De basis op orde.
Om de voortgang op deze speerpunten te monitoren, komt er een Achterhoekmonitor. Stip op de horizon: een regio met zo veel mogelijk gezonde en gelukkige inwoners.
Mooi voorbeeld: gecombineerde leefstijlinterventie
Een goed voorbeeld van preventie in de Achterhoek is de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Sinds 2019 vergoedt Menzis de GLI voor volwassenen met overgewicht vanuit de basisverzekering. Zij kunnen daardoor kosteloos deelnemen aan een programma gericht op voeding, bewegen, slaap, ontspanning en stress. Zoals SLIMMER. GGD Noord- en Oost-Gelderland ontwikkelde dit programma 10 jaar geleden in Doetinchem, samen met Proscoop en Menzis. Inmiddels draait het landelijk.
De GLI is sinds kort ook beschikbaar voor mensen met een minimapolis, die risico op overgewicht hebben.