Hoe doen we dat?
Vaak is de premie voor de zorgverzekering een van de eerste vaste lasten die iemand met schulden niet betaalt. Als zorgverzekeraar zien we dus al snel bij wie er schulden ontstaan. Wij zijn hier alert op en proberen op tijd een oplossing te bieden. Daarvoor hebben we de krachten gebundeld met gemeenten, zorgaanbieders en andere partners in onze regio’s. Zodat we samen erger kunnen voorkomen.
We helpen mensen uit de schulden te blijven, of deze af te betalen. Bijvoorbeeld met een betalingsregeling op maat, het gespreid betalen van het eigen risico of de collectieve zorgverzekering voor minima. Onze ondersteuning met én in gemeenten laat zich zien in:
- Vroegsignalering. Gemeenten krijgen informatie van zorgverzekeraar, woningcorporatie, energie- of drinkwaterbedrijf over betaalachterstanden van inwoners. Zo kunnen zij hen beter en sneller van de juiste hulp voorzien.
- Regeling Uitstroom Bijstandsgerechtigden (RUB). Mensen in de bijstand, die een betalingsachterstand van meer dan zes maandpremies bij ons hebben, kunnen hun schuld boetevrij aflossen. Elke maand betalen zij een bedrag dat de gemeente samen met de zorgpremie inhoudt op hun uitkering.
- Maatwerkroute. In Enschede begeleiden wijkteams gezinnen met schulden, zodat zij de grip op hun leven terugkrijgen. Een op maat gesneden plan vormt hiervoor de basis. Coöperatie Menzis helpt in dit traject.
Partner zijn we ook van SchuldenlabNL. Deze stichting zet zich in voor een schuldenzorgvrij Nederland, door succesvolle initiatieven groot te maken. Met 2 van die initiatieven hebben we de krachten gebundeld: Nederlandse Schuldhulp Route (NSR) en Geldfit.nl. Samen kunnen we mensen met geldproblemen de weg wijzen naar hulp. Geldfit.nl is onderdeel van NSR en geeft mensen inzicht in hun financiële situatie. Via een eenvoudige online test ontvangen zij gerichte support, waarmee ze hun geldzaken op orde kunnen krijgen.
Geldfit heeft veel mensen geholpen:
- Geldfit is 900 keer online bezocht als stap naar financiële fitheid
- 1712 ontvingen een luisterend oor
- 1821 mensen hebben meetbare vervolgstappen gezet