Belangrijke conclusies uit een onderzoek naar de gemeentepolis: deelnemers hebben gemiddeld 40% minder betalingsachterstanden en doen tot 35% minder aanvragen voor de bijzondere bijstand medische kosten. Onderzoeksbureau Rebel voerde de maatschappelijke kosten-batenanalyse van de gemeentepolis uit.
De analyse laat ook zien dat de gemeentepolis leidt tot minder zorgmijding en daardoor - op de lange termijn - tot een betere gezondheid en minder zorggebruik. En de gemeentepolis is een effectief middel om te komen tot domein-overstijgende samenwerking voor mensen met een laag inkomen.
Veel méér dan een zorgverzekering
In 55 gemeenten biedt Menzis - samen met de gemeenten - een gemeentepolis aan, onder de naam GarantVerzorgd. Deze collectieve zorgverzekering is er voor inwoners met een laag inkomen.
Stanley Alards, manager bij Menzis: “De gemeentepolis zorgt ervoor dat mensen met een laag inkomen goed verzekerd zijn voor zorg. Maar het is veel meer dan alleen een zorgverzekering. Samen met de gemeenten en de zorgpartners daar werken we aan projecten die de gezondheid en leefkracht van inwoners met een laag inkomen verbeteren. Zoals het voorkomen of vroegtijdig signaleren van schulden en hulp bij een gezonde leefstijl.
Mooie voorbeelden zijn de afspraken die we met alle Twentse gemeenten hebben over de vroegsignalering van schulden en de Regeling Uitstroom Bijstandsgerechtigden. En met de Groningse gemeenten over de valpreventietraining en de gecombineerde leefstijlinterventie.”
Meer weten?
Over de analyse
Onderzoeksbureau Rebel deed de maatschappelijke kosten-batenanalyse in opdracht van adviesbureau BS&F, dat lokale overheden, zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties ondersteunt bij het versterken van sociaal beleid. Via de website gezondverzekerd.nl biedt BS&F onder andere gemeentepolissen aan.
Nog meer lezen over de analyse? Check deze factsheet. Of vraag via de site van BS&F het complete onderzoeksrapport op.
|