Mensen helpen naar een schuldenvrij bestaan. Door minder versnippering in de schuldhulpverlening. Zodat de drempel om hulp te zoeken, lager wordt. Coöperatie Menzis wil zich hiervoor hard maken. Daarom sluiten we ons aan bij NSR (Nederlandse Schuldhulproute). Met de samenwerking kunnen we klanten die geldzorgen hebben, makkelijk doorverwijzen naar ondersteuning.
“Als coöperatie voelen we een sterke maatschappelijke plicht om schulden te helpen voorkomen”, vertelt Marieke Fieten, onze directeur Klant & Operations. “Bijdragen aan de leefkracht van mensen, dat zit diep in ons DNA. Mensen met schulden kunnen niet volledig meedoen in de maatschappij en ervaren veel stress. Het is belangrijk dat ze niet hoeven te zoeken naar het juiste loket voor hulp. Nu nog ontbreekt het overzicht in de hulpmogelijkheden. En dat houdt mensen tegen om een stap te zetten. Eerder bundelden we daarom de krachten met SchuldenlabNL, en nu slaan we de handen ook ineen met NSR.”
Grotere rol van betekenis
Bij Coöperatie Menzis zetten we ons al veel langer in voor het voorkomen van schulden. We werken hiervoor samen met een aantal gemeenteregio’s en maken actief betalingsafspraken met klanten en deurwaarders. NSR helpt om verzekerden met geldzorgen te gidsen naar hulp: via Geldfit.nl en de hulplijn 0800 81 15.
Sadik Harchaoui, chef de mission van SchuldenlabNL: “Menzis is vanaf het begin intrinsiek gemotiveerd om aan de slag te gaan met schuldenproblematiek. Onze samenwerking is klein begonnen met onder meer sociaal incasseren. Al snel is dit bij Menzis uitgegroeid tot de wens om grotere stappen te zetten en nog meer te betekenen voor mensen met geldzorgen.”
Stap verder dan preventie
Marieke voegt toe: “Wij zijn begrensd in de mogelijkheden om mensen met schulden te ondersteunen. Het vertrouwen dat klanten in ons hebben, willen we vasthouden als schuldhulpverlening nodig blijkt. Bij NSR zijn ze in goede handen; dat is inmiddels bewezen.”
Sadik bevestigt dit: “Mensen willen een loket met iemand die echt naar hen luistert. NSR doet dat subliem met 0800 81 15. Daar pakken ze snel de telefoon op, nemen ze de tijd en bellen ze zelfs later terug om te vragen of iemand echt is geholpen. Dat vind ik heel inspirerend, want het gaat een stap verder dan alleen preventie en signalering.”
Sterk ecosysteem tegen schulden
Achter het grote aantal mensen met geldzorgen schuilt ook een maatschappelijk probleem. In de coronaperiode was de hoeveelheid hulpvragen historisch laag. Maar de ongekende stijging van de energieprijzen voorspelt een forse toename. Martin Suithoff, algemeen directeur bij NSR: “Het is daarom essentieel dat nog meer organisaties erkennen dat we dit soort maatschappelijke problemen alleen samen kunnen oplossen. Zo ontstaat een optelsom van signalen die we uitzenden naar de Nederlander met geldzorgen. We hopen dat veel partijen het voorbeeld van Menzis volgen, zodat wij ons gezamenlijke ecosysteem verder kunnen versterken.”
“Het is onze wens is om mensen te helpen naar een schuldenvrij bestaan. Zodat zij onbezorgder door het leven kunnen gaan, en gezonder en energieker kunnen meedoen. Dat bespaart ook veel kosten voor de maatschappij en voor de zorg. Gezondheidswinst voor iedereen dus”, besluit Marieke.