Icon ZoekenZoeken

Wat is een hartinfarct en hoe herkent u het?

Een hartinfarct, ook wel bekend als een hartaanval, is een ernstige medische aandoening waarbij een deel van het hart geen zuurstof meer krijgt. In dit artikel vertellen we hoe u een hartinfarct herkent en wat u moet doen.

Stelt u zich voor. U zit op een feestje en de persoon naast u zakt in elkaar. U voelt geen hartslag en de persoon ademt niet. Weet u wat u dan moet doen?

Liever luisteren? Ga naar beneden voor de podcast.

 

Hartaanval herkennen | Hartinfarct herkennen

Een hartinfarct, ook wel bekend als een hartaanval, is een ernstige medische aandoening waarbij een deel van het hart geen zuurstof meer krijgt. In dit artikel vertellen we hoe u een hartinfarct herkent en wat u moet doen.

Wat is een hartinfarct?

Bij een hartinfarct krijgt het hart niet genoeg bloed en zuurstof. Normaal krijgt uw hart via speciale aders, kransslagaders, bloed en zuurstof. Bij een hartinfarct zit een kransslagader dicht. Het hart krijgt niet genoeg bloed en zuurstof en werkt hierdoor minder goed.

Hoe voelt een hartaanval?

Een hartaanval kan op verschillende manieren aanvoelen, maar typische symptomen zijn:

  1. Pijn op de borst: een beklemmend en drukkend gevoel op de borst dat kan uitstralen naar de linkerarm. Pijn tussen uw schouderbladen of aan uw kaken.
  2. Kortademigheid: dit kan optreden als gevolg van de verminderde zuurstoftoevoer naar de longen.
  3. Zweten en misselijkheid: sommige mensen ervaren een klamme huid en misselijkheid tijdens een hartaanval.

 

Let op: belangrijk om te weten is dat niet iedereen alle bovenstaande klachten zal ervaren. Daarnaast zijn de symptomen bij vrouwen vaak anders dan bij mannen. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld vage klachten hebben zoals vermoeidheid, maagklachten en niet lekker in hun vel zitten.

Wat te doen bij een hartinfarct? 

  1. Bel onmiddellijk 112. Een snelle reactie kan levens redden. De meldkamer kan instructies geven en hulpdiensten sturen.
  2. Blijf bij de persoon. Blijf rustig en ondersteun de persoon tot de hulpdiensten arriveren.
  3. Gebruik een AED als beschikbaar. Dit is een draagbaar apparaat die het hartritme analyseert en kan herstellen met een elektrische schrok.

Levensreddende tips en reanimatie

Het volgen van een reanimatiecursus kan van onschatbare waarde zijn bij een hartaanval. Zo leert u hoe u moet handelen bij een hartstilstand. Zo kunt u al starten met de BLS, oftewel Basic Life support. Dat betekent dat u start met een reanimatie met borstcompressies en beademing. Hiermee kunt u de overlevingskans van het slachtoffer aanzienlijk verbeteren. In meer dan 75% van de gevallen wordt reanimatie gestart door omstanders voordat professionele hulp arriveert.

Een hartinfarct kan een levensbedreigende situatie zijn die snelle actie vereist. Het herkennen van de klachten, direct 112 bellen en het starten van de reanimatie kan het verschil maken tussen leven en dood. Het volgen van reanimatiecursus en het gebruiken van een AED kunnen van onschatbare waarde zijn in noodsituaties.

Dit achtergrondartikel is een samenvatting van onderstaande podcastaflevering over hartgezondheid. Het podcastscript is samengevat door ChatGPT en daarna is het artikel geredigeerd door de redactie.

 

Liever luisteren? | Ga naar de podcast van dit artikel

Stelt u zich eens voor, u zit op een feestje en een familielid dat naast u zit, zakt in elkaar. Wat doet u? Weet u waar u op moet letten en hoe u moet handelen? In deze aflevering zoekt Kim het voor u uit, zodat u in 10 minuten een stuk wijzer wordt! Luister nu.

Luister op Spotify
Luister op Apple Podcast

Geschreven door:
Menzis redactie


meer van

Datum:
13 mei 2024
Leestijd:
3 minuten