Geldzorgen en stress? Hier vindt u hulp.
Geldzorgen en schulden zijn voor veel mensen een taboe-onderwerp. Maar ze hebben vaak grote impact op het dagelijks leven. We praten met Liesbeth van GeldFit. Zij vertelt wat geldproblemen doen met mensen en hoe zij hierbij kan helpen.
Schulden leveren stress op. Stress zorgt ervoor dat u moeilijker plant en organiseert, daarom is er hulp. U hoeft het niet alleen te doen.
Liever luisteren? HIer vindt u de podcast: praat u wel over geld?
Hulp bij schulden
Liesbeth werkt voor GeldFit. Een organisatie die zich richt op hulp aan mensen met financiële problemen en schulden. Ze doet intakegesprekken met mensen die zich hebben aangemeld om hulp te krijgen. Ze vertelt: “Dat is nogal wat. Je komt behoorlijk in iemand zijn privé-situatie. En geldproblemen geven bij veel mensen toch wel schaamte."
"Maar ik ben anoniem voor ze, ze kennen mij niet. Soms zeggen mensen na de intake: er is nog niks opgelost, maar het voelt al als een opluchting. En dat is eigenlijk ook het allerbelangrijkste, dat het goed voelt.”
De impact van schulden
Financiële zorgen hebben vaak grote impact op het dagelijks leven van iemand. Bijvoorbeeld als je je auto niet kunt laten repareren en dus niet naar je werk kunt gaan. Of als je geen schoolspullen voor je kind kunt kopen. Financiële problemen maken zelfs de simpelste taken tot een uitdaging. Op het moment dat je echt structureel geld tekort komt, dan wordt alles een uitdaging. Zelfs het nemen van simpele beslissingen wordt bemoeilijkt door de constante druk van geldzorgen.
"Er zijn onderzoeken geweest dat het IQ van mensen gewoon zelfs daalt door de stress van geldzorgen. Je bent gewoon lamgeslagen,” zegt Liesbeth.
Mensen met schulden maken andere keuzes. Door de financiële stress is het moeilijker je te concentreren, informatie te onthouden en problemen op te lossen. Er is geen denkkracht over, om naast de stress over schulden, goede beslissingen te nemen. Liesbeth helpt mensen hierbij.
Inzicht financiële situatie
Het hebben van inzicht in inkomsten en uitgaven is van belang vertelt Liesbeth. “Dat je probeert om samen eens te kijken van joh, wat ligt hier, wat komt er binnen, wat gaat eruit? En dat die ander inzicht krijgt voor zichzelf, en het zelf gaat zien.”
Dat is soms confronterend. Liesbeth geeft een voorbeeld: “Wij gebruiken ook wel het woord 'post-angst'. Mensen hebben dan zo vaak post verstopt of niet geopend. Gewoon stapels laten liggen. Ik noem het wel eens dat het gewoon overleven is, wat je dan aan het doen bent.”
Samen werken aan een oplossing
Als hulpverlener werkt Liesbeth echt samen met de mensen die zij helpt. “Naast iemand staan, dat zeggen wij vaak. Je doet het samen. Het is niet van, ik weet het beter dan de ander.”
Liesbeth geeft tot slot nog een aantal tips: “Als je helemaal aan het begin bent, kun je online hulp zoeken. Bijvoorbeeld voor de energierekening of de zorgverzekering. Als een nota een keertje niet betaald is. Dat is helemaal nog niet zo'n grote ramp. Dan kan je iets wat € 100 is in 4 keer betalen, dat is heel goed op te lossen."
Hulp vragen
Worstelt u zelf met financiële problemen, of kent u iemand die geldzorgen heeft? Neem dan contact op met Geldfit.nl. Zij bieden (anonieme) ondersteuning en verwijzen naar lokale hulpinstanties, waar mensen zoals Liesbeth klaarstaan om te helpen.
Liever luisteren? | Ga naar de podcast over dit artikel
In deze aflevering van de podcast Zorg voor leefkracht praat Kim met Liesbeth over hoe zij mensen met schulden helpt. Ook praat Kim met iemand die geldproblemen heeft gehad en hulp heeft gevraagd. Nieuwsgierig? Luister de aflevering hier:
Gerelateerde artikelen
Alles wat u moet weten over zonnebrandcrème
Alles wat u moet weten over zonnebrandcrème
Geldzorgen en stress? Hier vindt u hulp.
Schulden leveren stress op. Stress zorgt ervoor dat u moeilijker plant en organiseert, daarom is er hulp. U hoeft...
Sneller herstellen na een operatie
Waarom een operatie uitstellen terwijl er wel ruimte is in de operatiekamer? Lees dit artikel of luister de podcast.
Wachtlijstbemiddeling. Zo wacht u korter
Wachten ia altijd vervelend. Maar wat als u wacht op zorg? Hoe zorgt u er zelf voor dat uw korter wacht? Lees het...
Wat is een hartinfarct en hoe herkent u het?
Stelt u zich voor. U zit op een feestje en de persoon naast u zakt in elkaar. U voelt geen hartslag en de persoon...
Een tandongeval? Wat nu & Wat kost 't?
Een afgebroken tand... Het overkomt maar liefst 1 op de 5 mensen. Weet u wat u dan moet doen? Of wat er wordt vergoed?...
- Datum:
- 14 mei 2024
- Leestijd:
- 3 minuten