Een tandongeval? Wat nu & Wat kost 't?
Het overkomt 1 op de 5 mensen. Een afgebroken tand, oftewel een tandtrauma. Meestal zijn het kinderen of jongeren onder de 18 jaar. Wat moet u dan doen en wat wordt er wel of juist niet vergoed?
Een afgebroken tand... Het overkomt maar liefst 1 op de 5 mensen. Weet u wat u dan moet doen? Of wat er wordt vergoed? Lees het artikel of luister de podcast.
Liever niet lezen, maar luisteren? | Luister de podcast
Weet u wat u moet doen als er een tand afbreekt? Bij uzelf of één van uw kinderen? Luister de podcastaflevering en u krijgt alle antwoorden. Ziekenhuis-tandarts Eric vertelt u in tien minuten alles wat u moet weten.
Luister op Spotify
Luister Apple Podcast
Lees het artikel | Wat te doen bij een afgebroken tand?
Als er een tand is afgebroken, van u of dat van uw kind onder de 18 jaar, dan is dit wat u kunt doen:
- Bewaar het stukje tand in melk of eigen speeksel. Dit kan helpen bij het behouden van de tandweefsels en vergroot de kans op succesvolle reparatie.
- Spoel uw mond voorzichtig met warm water om eventueel vuil of bloed te verwijderen.
Stop het bloeden. als er sprake is van bloedingen, druk dan voorzichtig op het gebied met een gaasje of een schone doek totdat het bloeden stopt. - Stop het bloeden. Is er sprake van een boelding? Druk dan voorzichtig op het gebied met een gaasje of een schone doek totdat het bloeden stopt.
- Pijnbestrijding: neem indien nodig een aspirine of een paracetamol om de pijn te verlichten.
Belang van behoud van tandweefsels
Een veelvoorkomende fout bij een afgebroken tand is om het te bewaren in een papieren zakdoekje. De tand droogt dan uit. Het is belangrijk om de tand compleet mee te nemen naar de tandarts. Als de tand niet direct teruggeplaatst kan worden, is het cruciaal om het vochtig te bewaren. Dit kan in melk of een vochtige doek. Het parodontium het dunne velletje eromheen zijn essentiële structuren die herstel mogelijk maken, zelfs als de tand uitgeslagen is.
Herstel van een afgebroken tand
De behandeling van een afgebroken tand is afhankelijk van de ernst van het letsel. In sommige gevallen kan een tandarts het afgebroken stukje opnieuw bevestigen met behulp van tandheelkundige lijm of composietmateriaal. In andere gevallen kan een kroon of een andere restauratieve ingreep nodig zijn om de functionaliteit en esthetiek van de tand te herstellen. Ga in ieder geval altijd naar de tandarts!
Kosten en vergoedingen
Voor iedereen onder de 18 jaar worden deze kosten vergoed uit de Basisverzekering. Iedereen boven de 18 jaar moet de kosten zelf betalen of een verzekering afsluiten voor tandongevallen, zodat deze kosten uit de tandartsverzekering vergoed worden. Bekijk de vergoedingsmogelijkheden uit onze aanvullende tandverzekeringen.
Conclusie | Afgebroken tand? Dit moet u doen
Een afgebroken tand kan een pijnlijke en verontrustende ervaring zijn, maar met de juiste zorg en behandeling is een succesvol herstel vaak mogelijk. Door snel te handelen en professionele hulp te zoeken bij een tandarts, kunt u de kans op complicaties minimaliseren. Denk eraan, bij een losse of afgebroken tand is snel handelen essentieel. Neem direct contact op met een tandarts om verdere schade te voorkomen en de beste kans op herstel te garanderen.
Dit artikel is geschreven op basis van onze podcastaflevering Tandtrauma. De aflevering is samengevat door ChatGPT en geredigeerd door de redactie.
Gerelateerde artikelen
Alles wat u moet weten over zonnebrandcrème
Alles wat u moet weten over zonnebrandcrème
Geldzorgen en stress? Hier vindt u hulp.
Schulden leveren stress op. Stress zorgt ervoor dat u moeilijker plant en organiseert, daarom is er hulp. U hoeft...
Sneller herstellen na een operatie
Waarom een operatie uitstellen terwijl er wel ruimte is in de operatiekamer? Lees dit artikel of luister de podcast.
Wachtlijstbemiddeling. Zo wacht u korter
Wachten ia altijd vervelend. Maar wat als u wacht op zorg? Hoe zorgt u er zelf voor dat uw korter wacht? Lees het...
Wat is een hartinfarct en hoe herkent u het?
Stelt u zich voor. U zit op een feestje en de persoon naast u zakt in elkaar. U voelt geen hartslag en de persoon...
Een tandongeval? Wat nu & Wat kost 't?
Een afgebroken tand... Het overkomt maar liefst 1 op de 5 mensen. Weet u wat u dan moet doen? Of wat er wordt vergoed?...
- Geschreven door:
- Menzis redactie
- Datum:
- 12 mei 2024
- Leestijd:
- 3 minuten