Wachtlijstbemiddeling. Zo wacht u korter
Wachten is vaak vervelend. Of het nu het wachten is in de rij bij de supermarkt of voor een tafeltje in een restaurant. Maar wat als u lang moet wachten op een operatie...? Wachtlijstbemiddeling kan dan uitkomst bieden.
Wachten ia altijd vervelend. Maar wat als u wacht op zorg? Hoe zorgt u er zelf voor dat uw korter wacht? Lees het artikel of luister de podcast.
Liever luisteren? Ga naar de podcastaflevering over wachtlijstbemiddeling.
Hoe werkt wachtlijstbemiddeling?
Lang wachten is vervelend, helemaal als het om uw gezondheid gaat. Dan is het fijn dat u zelf iets kunt doen:
- Op de website van Zorgkaart Nederland vindt u alle wachttijden van ziekenhuizen en klinieken bij elkaar. U kunt dan meteen zien waar de wachttijd het korst is.
- Controleer daarna in de Menzis Zorgvinder of er een contract is met deze zorgaanbieder.
Komt u er niet uit? En wacht u op zorg in het ziekenhuis? Met wachtlijstbemiddeling kunnen de Zorgadviseurs van Menzis samen met u kijken of u ergens anders sneller terechtkunt.
Wachttijden ziekenhuis
Evelien is Zorgadviseur en helpt verzekerden die lang moeten wachten op zorg. Ze vertelt: “Als een verzekerde contact opneemt voor wachtlijstbemiddeling, dan verwijzen we meestal naar Zorgkaart Nederland. Daar vermelden alle ziekenhuizen hun wachttijden. Komt iemand er niet uit, dan kunnen ze contact opnemen met onze afdeling. En zoeken we uit waar een verzekerde eerder terechtkan.”
Wachtlijstbemiddeling voor het ziekenhuis waarvoor de patiënt een verwijzing heeft, is niet mogelijk. Evelien: “Daar kunnen we de wachttijd niet verkorten. We kijken altijd met verzekerden waar iemand elders terechtkan.” Dus bij een andere zorgaanbieder. Soms is behandeling in een privékliniek ook mogelijk. Maar dat kan niet altijd geeft Evelien aan. "Als je contra-indicaties hebt, dan kun je niet naar een privékliniek. Het lastige is dat dus niet iedereen daar terecht kan, want een privékliniek heeft namelijk geen intensive care."
De voordelen van wachtlijstbemiddeling
Het belangrijkste voordeel van wachtlijstbemiddeling is dat patiënten sneller toegang krijgen tot de zorg die ze nodig hebben. Maar ook de geruststelling en duidelijkheid vinden mensen vaak fijn. Dat merkt Evelien ook. "De verzekerde weet dan; dit is de datum, dan kan ik daarna aan mijn herstel werken. Er is nu duidelijkheid. Dat maakt het wachten draaglijk. Ze weten dan waar ze aan toe zijn."
Wachten op zorg in het ziekenhuis of GGZ
Bent u of kent u iemand die wacht op een operatie? Ga dan naar Zorgkaart Nederland en klik op ‘wachttijd’. Vul daar behandeling in en u ziet waar u sneller terechtkunt voor een 1e intake.
Wacht u op zorg in de GGZ, wijkverpleging of andere zorg? Ga dan naar menzis.nl/wachtlijstbemiddeling. Daar leest u direct wat u kunt doen. Wilt u liever persoonlijk iemand spreken? Vraag een gesprek aan bij Menzis Zorgadvies.
Liever luisteren? | Ga naar de podcast van dit artikel
Meer weten over wachtlijstbemiddeling? In deze podcastaflevering van 10 minuten praat Kim met Zorgadviseur Evelien over haar werk én met een moeder die met haar zoon bij een andere zorgaanbieder eerder aan de beurt was. Nieuwsgierig? Luister deze aflevering over wachtlijstbemiddeling.
Luister op Spotify
Luister op Apple Podcast
Gerelateerde artikelen
Alles wat u moet weten over zonnebrandcrème
Alles wat u moet weten over zonnebrandcrème
Geldzorgen en stress? Hier vindt u hulp.
Schulden leveren stress op. Stress zorgt ervoor dat u moeilijker plant en organiseert, daarom is er hulp. U hoeft...
Sneller herstellen na een operatie
Waarom een operatie uitstellen terwijl er wel ruimte is in de operatiekamer? Lees dit artikel of luister de podcast.
Wachtlijstbemiddeling. Zo wacht u korter
Wachten ia altijd vervelend. Maar wat als u wacht op zorg? Hoe zorgt u er zelf voor dat uw korter wacht? Lees het...
Wat is een hartinfarct en hoe herkent u het?
Stelt u zich voor. U zit op een feestje en de persoon naast u zakt in elkaar. U voelt geen hartslag en de persoon...
Een tandongeval? Wat nu & Wat kost 't?
Een afgebroken tand... Het overkomt maar liefst 1 op de 5 mensen. Weet u wat u dan moet doen? Of wat er wordt vergoed?...
- Geschreven door:
- Menzis redactie
- Datum:
- 13 mei 2024
- Leestijd:
- 3 minuten