Sneller herstellen na een operatie

Een patiënt die fit is en een gezonde leefstijl heeft, herstelt sneller na een operatie. Iemand die fit een operatie in gaat, ervaart minder complicaties en is vlotter thuis. Lees of luister hoe dat precies zit.

Waarom een operatie uitstellen terwijl er wel ruimte is in de operatiekamer? Lees dit artikel of luister de podcast.

Liever luisteren? Ga naar de podcast Fit een operatie in.

 

Herstellen na een operatie | Fitter een operatie in

"Het is beter een operatie fit in te gaan dan een operatie met een slechte conditie te ondergaan," zegt Tjarda van Heek, darmchirurg in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Zij vertelt ons dat een goede conditie bijdraagt aan het herstel na een operatie.

Het uitstellen van uw operatie

Stelt u zich eens voor dat u geopereerd moet worden, maar u krijgt te horen dat de operatie wordt uitgesteld. Niet voor een paar dagen, maar mogelijk wel voor enkele weken. Voor velen klinkt dit wellicht als een onverwachte wending, maar er zit een goede reden achter dit uitstel.

Waarom worden operaties uitgesteld?

Tjarda van Heek, darmchirurg in Ziekenhuis Gelderse Vallei, legt uit dat operaties soms worden uitgesteld, ook wanneer er ruimte is op de operatiekamer en de chirurg beschikbaar is. Dit uitstel kan enkele weken duren. De belangrijkste reden hiervoor is om patiënten fysiek fitter de operatie in te laten gaan. Een buikoperatie vereist een goede conditie van de patiënt. Hoe fitter de patiënt operatie ingaat, hoe beter en sneller hij of zij hersteld en hoe minder complicaties er zijn.

1.      Voorbereiding op een succesvolle operatie

Een operatie is vergelijkbaar met een marathon, legt Tjarda uit. Het vergt fysieke kracht en uithoudingsvermogen. Een intensief trainingsprogramma helpt de patiënt voor te bereiden op de operatie. Het trainingsprogramma wordt begeleid door fysiotherapeuten en diëtisten. Het programma omvat dan ook advies over voeding en lichaamsbeweging. Door het uitstel van de operatie hebben patiënten de tijd om hun conditie te verbeteren. Een betere conditie helpt uiteindelijk bij het herstel, verminder complicaties en maakt de ingreep dus succesvoller.

2.      Behandeling en herstellen na een operatie

Mensen die voorheen een buikoperatie hadden gehad, mochten daarna dagenlang niet eten, maar deze praktijk is veranderd. Nu worden patiënten direct na de operatie rechtop gezet, uit bed gehaald en aangemoedigd om te eten. Dit draagt bij aan een sneller herstel. Tjarda legt uit dat een ontstekingsreactie na de operatie juist genezend kan werken. Als de operatie succesvol verloopt, kunnen patiënten veilig eten en drinken zonder risico op complicaties.

3.      Een gezonde leefstijl na een operatie

Niet alleen voorafgaand, maar ook na de operatie is een gezonde leefstijl belangrijk. Eiwitten zijn essentieel voor het herstel van het lichaam. Vezels herstellen de darmgezondheid en verminderen het risico op complicaties. Het is echter niet altijd gemakkelijk voor patiënten om hun leefstijl aan te passen. Daarom worden patiënten van Ziekenhuis Gelderse Vallei ook begeleid in het revalidatietraject.

Conclusie | Ziekenhuis Gelderse Vallei

Het uitstellen van operaties kan als frustrerend worden ervaren, maar het heeft een duidelijk doel: sneller herstellen na een operatie en complicaties voorkomen. Een gezonde leefstijl, zowel voor als na de operatie, is van onschatbare waarde voor de gezondheid van de patiënt. Het programma van Ziekenhuis Gelderse Vallei biedt een waardevolle ondersteuning voor patiënten die zich voorbereiden op een operatie. Ze herstellen sneller en hebben daarna een betere kwaliteit van leven.

Dit artikel is geschreven op basis van onze podcastaflevering Fit een operatie in. Daarna samengevat door ChatGPT en vervolgens geredigeerd door de redactie.

 

Liever luisteren? | Ga naar de podcast van dit artikel

Geen zin. Iedereen kent dat gevoel. U sleept uzelf voort, u heeft een berg werk voor u liggen die niet kleiner wordt en uw concentratie is ver te zoeken. Hoe zorgt u dan voor energie? In deze podcastaflevering zoekt host Kim voor u uit hoe u meer energie krijgt en welke 4 dingen u daarvoor nodig heeft.

Luister op Spotify

Luister op Apple Podcast

 

Geschreven door:
Menzis redactie


meer van

Datum:
13 mei 2024
Leestijd:
3 minuten