Uw weerstand verhogen

Versterk uw immuunsysteem: de do’s en dont’s
Er is in deze tijd veel aandacht voor het belang van een goede weerstand. Wat logisch is, want een sterk afweersysteem kan ziekmakende bacteriën en virussen beter bestrijden. Daardoor wordt u minder snel ziek en herstelt u meestal sneller. Benieuwd wat u zelf kunt doen om uw weerstand te verhogen? We geven de do’s en don’ts.
Uw weerstand verhogen? Dit moet u WEL doen
Besmetting kunt u niet voorkomen met een gezonde leefstijl. Maar door gezond te eten, voldoende slaap en genoeg beweging, houdt u uw algehele weerstand zo hoog mogelijk.
1. Eet gezond en gevarieerd
Door gezond en gevarieerd te eten volgens de Schijf van Vijf krijgt u alle goede stoffen binnen die u nodig heeft om uw weerstand op peil te houden, zoals mineralen, vitamines, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels. Eet u 3 gezonde hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch, avondeten) op een dag, dan heeft u geen tussendoortjes nodig. De hoofdmaaltijden leveren alle voedingsstoffen die u nodig heeft. Eet u wel graag tussendoortjes? Kies dan bij voorkeur een gezonde snack en houd het bij maximaal 4 tussendoortjes.
2. Beweeg voldoende
Stilzitten verslechtert uw weerstand, het is belangrijk voor uw immuunsysteem om actief te blijven. Als u matig intensief beweegt (fietsen, wandelen) stijgt het aantal cellen in uw lichaam dat virussen aanpakt. U geeft uw weerstand dus een boost door simpelweg gedurende de dag meer in beweging te zijn. En dan het liefst in combinatie met minimaal 2 keer per week spier- en botversterkende oefeningen, zoals wordt geadviseerd in de beweegrichtlijn.
3. Probeer voldoende te slapen
Onderzoekers weten vooralsnog niet welke functie slaap precies. Met name een lange, diepe slaap lijkt gunstig voor fysiek herstel. Hoeveel slaap u nodig heeft, verschilt per persoon. De meeste mensen hebben tussen 7 en 8 uur slaap nodig. De belangrijkste meetlat voor goede slaap is: wordt u uitgerust wakker? Als het antwoord ja is, dan heeft u voldoende geslapen.
Uw weerstand verhogen? Dit moet u NIET doen
De winkels liggen vol met supplementen. Hartstikke gezond, zou u zeggen. Maar dat is niet altijd zo. Als u dagelijks een multivitamine slikt omdat uw leefstijl niet zo gezond is, dan wordt u daar helaas niet gezonder van.
1. Voedingssupplementen slikken
Baat het niet, dan schaadt het niet, denkt u misschien. Maar van het slikken van vitaminepillen krijgt u geen hogere weerstand en bent u ook niet beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen. Van sommige vitamines kan een teveel zelfs schadelijk zijn. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt (2) dan ook tegen misleidende reclames van verkopers van voedingssupplementen tegen bijvoorbeeld het coronavirus. Dit soort reclame is ernstig misleidend en wettelijk verboden. Door gezond en gevarieerd te eten krijgt u alle vitamines binnen die u nodig heeft.
2. Roken
Wie rookt, heeft een minder goede afweer in de longen. Dat verklaart dat rokers vaak gevoeliger zijn voor virusinfecties. En eenmaal besmet lopen rokers een groter risico om ernstig ziek te worden. Gelukkig is het nooit te laat om te stoppen met roken. Zelfs als u al jaren rookt, is dat meteen goed voor uw lichaam. Na 20 minuten dalen uw bloeddruk en hartslag, na 2 uur verbetert de bloedcirculatie. Na 24 uur is alle koolmonoxide uw lichaam uit, en na 48 uur ook alle nicotine. Na een jaar is het risico op hart- en vaatziekten gehalveerd.
3. Alcohol drinken
Wie veel en vaak drinkt, krijgt daardoor een lagere weerstand. Alcohol verslechtert namelijk het immuunsysteem. Zelfs een avond veel drinken kan al effect hebben op uw weerstand. Een glaasje per dag kan toch geen kwaad, zult u denken. Helaas, alcohol verhoogt wel het risico op andere ziekten. Zo heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat door alcohol de kans op diverse soorten kanker kan toenemen. Het advies van de Gezondheidsraad is dan ook: drink liever geen alcohol en als u al drinkt, dan niet meer dan 1 glas per dag. Probeer eens een maand ‘nee’ te zeggen tegen alcohol, dan wordt u bewuster van hoeveel u drinkt.
Gerelateerde artikelen
Alles wat u moet weten over zonnebrandcrème
Alles wat u moet weten over zonnebrandcrème
Geldzorgen en stress? Hier vindt u hulp.
Schulden leveren stress op. Stress zorgt ervoor dat u moeilijker plant en organiseert, daarom is er hulp. U hoeft...
Sneller herstellen na een operatie
Waarom een operatie uitstellen terwijl er wel ruimte is in de operatiekamer? Lees dit artikel of luister de podcast.
Wachtlijstbemiddeling. Zo wacht u korter
Wachten ia altijd vervelend. Maar wat als u wacht op zorg? Hoe zorgt u er zelf voor dat uw korter wacht? Lees het...
Wat is een hartinfarct en hoe herkent u het?
Stelt u zich voor. U zit op een feestje en de persoon naast u zakt in elkaar. U voelt geen hartslag en de persoon...
Een tandongeval? Wat nu & Wat kost 't?
Een afgebroken tand... Het overkomt maar liefst 1 op de 5 mensen. Weet u wat u dan moet doen? Of wat er wordt vergoed?...
- Geschreven door:
- Menzis redactie
- Datum:
- 15 augustus 2023
- Leestijd:
- 3 minuten