Van voornemens naar gewoontes

We hebben vaak voornemens. Van meer bewegen tot gezonder eten en minder schermgebruik. Maar hoe zorgt u er nu voor dat ze niet vervagen?

In dit artikel leest u hoe we goede voornemens veranderen in gewoontes. Wat de wetenschap achter gedragsverandering is. 

Liever luisteren? Ga naar beneden voor de podcast.

Van goede voornemen naar gewoonte

Gewoontes zijn vaak automatische reacties op onze omgeving. We denken er niet meer over na. Vooral wanneer gedrag belonend is, slijt een gewoonte vast in onze hersenen. Maar hoe kunnen we gedrag doorbreken? En hoe kunnen we nieuw gedrag niet alleen aanleren, maar ook automatiseren? Dat leest u hieronder.

Route naar gedragsverandering

Ernst is gedragswetenschapper en te horen in bijbehorende podcastaflevering. Hij benadrukt twee routes naar gedragsverandering. De eerste is een weloverwogen route, waarbij we bewust de uitkomsten van ons gedrag overwegen. De tweede is meer onbewust, waarbij we onze hersenen anders programmeren in specifieke situaties. Door onze omgeving aan te passen, kunnen we slechte gewoontes vervangen door goede gewoontes.

Wetenschappelijk onderzoek naar goede voornemens

Uit onderzoek blijkt dat kleine aanpassingen in de omgeving kunnen leiden tot significante gedragsveranderingen. Bijvoorbeeld, door het plaatsen van voetstapjes (stickers) richting de trap. Hierdoor nemen meer mensen de trap in plaats van de lift. Een ander onderzoek toont aan dat het helpt om een kleiner bord te pakken als u wilt afvallen. Hiermee verkleint u automatisch de portiegrootte.

Tips voor het volhouden van goede voornemens

Ernst onderstreept het belang van het maken van een plan. Stel specifieke doelen. Denk na over mogelijke hindernissen en schrijf uw acties op. Dit vergroot de kans op succes.
Deel uw doelen met anderen. Dit is een stok achter de deur. Daarnaast is het krijgen van complimenten ook goed voor uw zelfvertrouwen. Beloon uw inzet in plaats van alleen het resultaat. Dit helpt bij het volhouden van uw goede voornemens. Ook is de kans groter dat u het vaker gaat doen.

Conclusie | Van voornemen naar gewoonte

Goede voornemens kunnen een krachtig middel zijn voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Maak een goed doordacht plan. Hiermee kunt u goede voornemens omzetten in blijvende veranderingen die uw leven positief beïnvloeden. Met de ondersteuning van uw omgeving, vergroot u de kans op succes. Slimme aanpassingen in uw omgeving helpen hierbij. Kijk voor tips op menzis.nl/meerleefkracht.

Dit achtergrondartikel is een samenvatting van podcastaflevering 10: van voornemen naar gewoonte. Het script van de aflevering is samengevat door Chat-GPT en daarna door de redactie geredigeerd. 

 

Liever luisteren? | Ga naar de podcast van dit artikel

Het begin van een nieuw jaar brengt vaak een golf van goede voornemens met zich mee. Van meer bewegen tot gezonder eten en minder schermgebruik. Maar hoe zorgt u er nu voor dat ze niet vervagen na de eerste weken van januari? U luistert het in onze Podcast.

Luister op Spotify

Luister op Apple Podcast

Geschreven door:
Menzis redactie


meer van

Datum:
7 mei 2024
Leestijd:
2 minuten