Gezonde bloeddruk
Ook al merkt u er niks van, een bloeddruk hebben we allemaal. Wanneer uw bloeddruk te hoog is kan dit ongemerkt tot gezondheidsrisico’s leiden. Maar hoe weet u of u een goede bloeddruk hebt? We leggen alles uit in dit artikel.
Wat is bloeddruk?
Bloeddruk is feitelijk de kracht waarmee het hart uw bloed door uw lichaam pompt. Hierdoor ontstaat er een druk op de bloedvaten; de bloeddruk. Wanneer het hart samentrekt wordt er met veel kracht bloed in de slagaders geperst, dit wordt aangegeven als bovendruk. Tussen elke 2 hartslagen in ontspant het hart zich. De druk die er dan nog is wordt aangegeven als onderdruk. Bloeddruk is geen constante waarde, maar wisselt sterk op basis van het moment van de dag en de mate van bewegen of stress. Ook roken, eten en medicijnen zijn van invloed op bloeddruk.
Risico van een hoge bloeddruk
Een hoge bloeddruk is niet gezond. Wanneer uw bloeddruk te hoog is heeft u een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dit komt omdat bij een te hoge bloeddruk uw bloedvaten de hele tijd onder een te hoge druk staan. De vaten kunnen beschadigen. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld een hartinfarct of beroerte. Ook kan schade aan andere organen zoals uw ogen en nieren ontstaan. Omdat het hart bij een hoge bloeddruk steeds harder moet werken om het bloed rond te pompen worden de hartspieren dikker en stijver. Hierdoor neemt de pompkracht af en kan er hartfalen ontstaan.
Risico van een lage bloeddruk
Een lage bloeddruk is meestal onschuldig en er wordt vaak pas iets aan gedaan zodra er klachten ontstaan. Denk hierbij aan duizeligheid, flauwvallen of een licht gevoel in het hoofd. Wanneer deze klachten voorkomen verschilt per persoon, er is dan ook geen vaste drempelwaarde om te spreken van een lage bloeddruk.
Bloeddruk en leeftijd
Naarmate u ouder wordt, worden uw bloedvaten stugger en minder elastisch. Dit is een van de redenen dat u op een latere leeftijd meer risico heeft op een hoge bloeddruk. Dit geldt niet alleen voor 60 plussers en 80 plussers, maar begint al bij het 40e levensjaar. Vanaf uw 40ste is het dus belangrijk uw bloeddruk te controleren! Daarnaast is het belangrijk om een gezonde leefstijl na te streven om zo ook je hart- en bloedvaten gezond te houden.
Thuis bloeddruk meten
Een hoge bloeddruk voelt u niet, meten is dus de enige manier om erachter te komen. Dit gebeurt tegenwoordig veelal met een digitale bloeddrukmeter en is hierdoor eenvoudig en pijnloos. Uw bloeddruk kunt u laten meten in een huisartsenpraktijk, maar u kunt het ook eenvoudig zelf thuis doen. Thuis bent u ook meer op uw gemak, wat een realistischer beeld geeft van uw bloeddruk. Daarnaast kunt u er dan een gewoonte van maken om regelmatig uw bloeddruk te meten.
Wat is een goede bloeddruk?
Om te weten of u een goede bloeddruk hebt, is het belangrijk om dit minimaal één keer per jaar te controleren. Afhankelijk van de uitslag en uw leeftijd wordt aangeraden dit vaker te doen. Uw bloeddruk meten kan bij de huisarts, maar ook thuis als u over een eigen bloeddrukmeter beschikt. Uw waardes controleert u vervolgens in een bloeddruk tabel. Houd er rekening mee dat uw bloeddruk bij een meting thuis vaak iets lager is dan bij een meting door de arts.
|
Bovendruk |
Onderdruk |
Normale bloeddruk |
120 - 129 |
80 - 84 |
Hoognormale bloeddruk |
130 - 139 |
85 - 89 |
Licht verhoogde bloeddruk |
140 - 159 |
90 - 99 |
Matig verhoogde bloeddruk |
160 - 179 |
100 - 109 |
Ernstig verhoogde bloeddruk |
> 180 |
> 110 |
Meet u thuis uw bloeddrukwaarden, dan kan een bovendruk onder de 135 mmHg en een onderdruk onder de 85 mmHg gezien worden als een normale bloeddruk. Eén keer per jaar thuis meten is dan voldoende. Bij een bovendrukwaarde hoger dan 135 mmHg is het advies om een week lang iedere dag te meten. Blijft de bovendruk boven de 135mmHg of de onderdruk boven de 85? Neem dan contact op met uw huisarts. Is uw bovendruk hoger dan 180 mmHg? Neem dan contact op met de huisartspraktijk voor een meting op locatie.
Bloeddrukgids
Wilt u meer weten over een gezonde bloeddruk en het meten hiervan? Raadpleeg dan de officiële bloeddrukgids van de Hartstichting.
De inhoud van deze pagina is samengesteld in samenwerking met de Hartstichting
Gerelateerde artikelen
Alles wat u moet weten over zonnebrandcrème
Alles wat u moet weten over zonnebrandcrème
Geldzorgen en stress? Hier vindt u hulp.
Schulden leveren stress op. Stress zorgt ervoor dat u moeilijker plant en organiseert, daarom is er hulp. U hoeft...
Sneller herstellen na een operatie
Waarom een operatie uitstellen terwijl er wel ruimte is in de operatiekamer? Lees dit artikel of luister de podcast.
Wachtlijstbemiddeling. Zo wacht u korter
Wachten ia altijd vervelend. Maar wat als u wacht op zorg? Hoe zorgt u er zelf voor dat uw korter wacht? Lees het...
Wat is een hartinfarct en hoe herkent u het?
Stelt u zich voor. U zit op een feestje en de persoon naast u zakt in elkaar. U voelt geen hartslag en de persoon...
Een tandongeval? Wat nu & Wat kost 't?
Een afgebroken tand... Het overkomt maar liefst 1 op de 5 mensen. Weet u wat u dan moet doen? Of wat er wordt vergoed?...
- Geschreven door:
- Menzis redactie
- Datum:
- 9 augustus 2023
- Leestijd:
- 3 minuten