Icon ZoekenZoeken

Alles wat u moet weten over insulineresistentie

Plus: 4 dingen die u zelf kunt doen

Bij overgewicht kan het lichaam minder gevoelig worden voor het hormoon insuline. Dit wordt insulineresistentie genoemd. Het is de voorbode voor het ontstaan van diabetes type 2.

Als u zwaarder wordt, neemt de hoeveelheid vetweefsel in uw lichaam toe. Er komt ook meer vet in de buikholte en rond de organen, en juist dit vetweefsel is ongunstig. De vetcellen in uw buik vormen stoffen die uw lichaam ongevoeliger maken voor insuline. Dit proces noemen we insulineresistentie. Het ontstaat deels door erfelijke aanleg en deels door leefstijl.

Hyperinsulinemie

Als uw lichaam minder gevoelig wordt voor insuline, probeert de alvleesklier dit te compenseren. De klier gaat meer insuline aanmaken, terwijl het lichaam er steeds ongevoeliger voor wordt. U heeft dan dus meer insuline in uw bloed dan normaal. Dat noemt men hyperinsulinemie. En dat zorgt voor problemen.

De belangrijkste taak van insuline is om glucose uit uw bloed te halen en in de cellen te brengen. Op die manier krijgen de cellen brandstof (glucose) om goed te functioneren. Maar als insuline niet zo goed werkt, verloopt dat proces ook niet goed. Er zit wel veel suiker in uw bloed, de bloedsuikerspiegel is hoog (dit noemt men ook wel hyperglycemie). Maar uw spieren krijgen toch niet genoeg suiker binnen omdat de insuline niet goed werkt. Dat zorgt ervoor dat u zich erg vermoeid kunt voelen.

Uiteindelijk ontstaat diabetes type 2: uw bloedsuikers worden blijvend te hoog. Insulineresistentie wordt daarom ook wel pre-diabetes genoemd. Insulineresistentie is, net als bijvoorbeeld hoge bloeddruk, onderdeel van het metabool syndroom.

Dikker worden

De overmaat aan insuline heeft nog een ander nadeel. Insuline is namelijk een hormoon dat de vetopslag stimuleert. Als u te veel insuline in uw bloed hebt, wordt het moeilijker om af te vallen. Daarom is het voor mensen met insulineresistentie of diabetes type 2 vaak zo lastig om gewicht te verliezen.

4 dingen die u kunt doen

U kunt de insulineresistentie behandelen op vier manieren.

1. Afvallen

Gewicht verliezen verbetert de insulineresistentie. Afvallen is wel moeilijk als u insulineresistentie hebt, omdat insuline de vetopslag stimuleert. Een speciaal dieet kan helpen.

2. Anders eten

Door gezond te eten, stabiliseert uw bloedsuikerspiegel en verlaagt u het risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Minder de hoeveelheid bewerkte, suikerrijke voeding. Mogelijk zijn er meer dieetaanpassingen nodig. Een diëtist kan u hierbij helpen.

3. Meer bewegen

Bewegen heeft een direct positief effect op de insulineresistentie. Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat de spieren veel gemakkelijker glucose uit het bloed kunnen halen. Alle beweging is goed.

4. Medicijnen

Als u insulineresistent bent, kunnen medicijnen uw insulinegevoeligheid verbeteren. Maar pillen pakken het probleem niet echt bij de wortel aan, terwijl een gezonde leefstijl dat wél doet.

________________________________________________________________________

www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/diabetes-type-2.aspx

www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabetes-in-het-algemeen/insulineresistentie

Diabetes type 2? Maak jezelf beter (Boek Hanno Pijl en Karine Hoenderdos, Fontaine, 2016)

Geschreven door:
Menzis redactie


meer van

Datum:
19 september 2023
Leestijd:
2 minuten