- Geen winstoogmerk
- Ruim 1,4 miljoen leden
- Klantwaardering 8,3*
- 4
- 4
- 4
- 4
- 4
Diabetes de baas met een app
MiGuide is een app voor mensen met diabetes type 2. De patiënt zet er zijn meetgegevens in, de huisarts (of praktijkondersteuner) reageert daarop en de app geeft gezondheidstips. Zo bent u beter in staat uw eigen gezondheid te managen.
1. Waarom omarmt Menzis MiGuide?
Olivier van Noort, accountmanager regionale 1e lijnszorg bij Menzis
“Menzis draagt graag bij aan persoonsgerichte zorg. Daarom hebben we geld ter beschikking gesteld, zodat Huisartsenzorg Oude IJssel de licentie van de app kon kopen. Persoonsgerichte zorg is zorg op maat, passend bij de patiënt. Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat een patiënt beter af is als hij ‘eigenaar’ is van z’n eigen gezondheid. Dus: hoe meer eigen regie, hoe minder ziekten en klachten.”
“De app MiGuide helpt de patiënt z’n eigen gezondheid beter te managen. Hij krijgt meer grip op z’n diabetes. En het helpt het contact tussen huisarts (of praktijkondersteuner) en patiënt te verbeteren. Met alle informatie die de app geeft, kan de diabetespatiënt zich beter voorbereiden op de gesprekken met de huisarts. Zij kunnen via de app ook samen overleggen, waardoor minder consults nodig zijn. Door dit alles verbetert de zorg voor mensen met diabetes. En het drukt de zorgkosten.”
2. Wat maakt MiGuide zo waardevol?
Arjen Huizinga, directeur MiGuide
“Zo’n vier jaar geleden startten drie partijen met de ontwikkeling van de app: TNO, Pexlife en ExpertDoc (dat ook informatiesystemen voor huisartsen maakt). We hebben eerst gepraat met diabetespatiënten, belangenverenigingen en huisartsen. Zo wisten we precies wat belangrijk was en aan welke eisen de app moest voldoen. Eind vorig jaar startten we met de eerste proef en gingen huisartsen en patiënten met de app aan de slag. Inmiddels zijn er 120 huisartsenpraktijken die de app adviseren aan hun patiënten. De coronacrisis zou de app wel eens extra populair kunnen maken, omdat de app het fysieke contact tussen huisarts en patiënt minder nodig maakt.”
“Ons doel is dat de app in heel Nederland gebruikt gaat worden. We verwachten dat voorlopig 30 à 40% van de diabetespatiënten de app zal gaan gebruiken. Dat zullen er meer worden als het ‘gewoner’ wordt je gezondheid te ‘regelen’ met een app. Mensen moeten daar nu vaak nog aan wennen. Sommigen zijn ook bang dat hun privacy wordt geschaad, maar die angst is onterecht. MiGuide voldoet aan alle wettelijke eisen. Alle data is van de patiënt. De patiënt bepaalt dus wie de gegevens krijgt en wie niet. Het grappige is dat tot nu toe niet één patiënt bezwaar had dat zijn huisarts inzicht heeft in zijn leefstijl. Sterker nog, patiënten zeggen: natuurlijk moet mijn huisarts weten wat ik eet en hoeveel ik beweeg.”
3. Wat vindt de huisarts van de app?
Martin Willink, kaderhuisartst diabetes, Huisartsenzorg Oude IJssel
“Ik zie dat patiënten die de app gebruiken beter voorbereid naar het spreekuur komen. Ze hebben goed inzicht in hun ziekte en gezondheid en stellen de juiste vragen. Het is bekend dat de informatie die je als huisarts geeft in een ‘gewoon’ consult, maar beperkt blijft hangen. De app is een mooie aanvulling op het consult: de patiënt kan alles nog eens rustig nalezen. De app geeft ook nog eens ‘beloningen’, bijvoorbeeld na het eten van een gezonde snack of een wandeling. En de app geeft adviezen en helpt de patiënt. Wil die bijvoorbeeld 10 kilo afvallen, dan vindt hij in de app alle vorderingen op een rij, compleet met tips. Dat blijkt goed te werken. En dat is ook wat we willen: patiënten die zelf de regie houden door voortdurend te monitoren hoe het met ze gaat.”
“MiGuide is een mooi voorbeeld van e-health, dat echt de toekomst heeft. Zeker in coronatijd. Patiënten die zelf aan de ‘knoppen’ draaien, hebben minder zorg nodig en dat is goed nieuws in een tijd waarin de zorgkosten fors toenemen. Wat natuurlijk erg goed werkt, is dat de meetwaarden, zoals suikergehalte en nierfunctie, die ik in het dossier van de patiënt zet, automatisch in de app komen en dus voor de patiënt zijn in te zien. MiGuide is nog een proef, maar ik verwacht er veel van. Ik hoop ook dat de app verder wordt ontwikkeld. Nu al maakt de app via bluetooth verbinding met een bloeddrukmeter en weegschaal. Hopelijk komen daar nog apparaten bij zoals een stappenteller en bloedsuikermeter. De meeste patiënten die ik spreek, zijn enthousiast over de app. Ze zijn nu beter in staat zelf de juiste keuzes te maken, waardoor ze gezonder gaan eten, meer gaan bewegen en meer tijd maken om te ontspannen.”
4. Is de patiënt blij met MiGuide?
Ben Willems, diabetes-patiënt
“De app geeft mij meer inzicht in mijn leefstijl. Ik weet nu ook precies hoeveel koolhydraten ik gebruik. Vervolgens heb ik daarop mijn voeding aangepast. Door gezonder te eten en meer te bewegen – met behulp van de app – ben ik kilo’s afgevallen.”
MiGuide. Zo meldt u zich aan
Heeft u diabetes type 2 en wilt u meer regie over uw eigen gezondheid? Gebruik dan de app MiGuide op uw smartphone. U kunt ‘m gratis downloaden uit de App Store of Google Play. De app geeft tips & tricks voor een gezonde leefstijl, die helpen diabetes te genezen of in elk geval de kwaliteit van leven te verbeteren. Interesse? Vraag uw huisarts. Kijk op www.miguide.nl voor meer informatie.