Werkstress | Zo raakt u (niet) burn-out

Zo bent u burn-out... Zo niet meer

Kent u dat? Uw werk vraagt veel van u, de mensen om u heen vragen uw aandacht en inzet en ook u vraagt het uiterste van uzelf. Stelt u zich dan voor dat uw uitknop niet meer lijkt te werken… U staat in een overdrive en u brandt letterlijk op. En dat gebeurt dan nota bene op vakantie… In deze podcast-aflevering hoort u van een ervaringsdeskundige en een expert hoe u aan een burn-out komt en nog belangrijker: hoe u er vanaf komt.

Werkstress op Spotify
Werkstress op Apple Podcast

Podcast zorg voor leefkracht-videostill

Wat is een burn-out?

Een burn-out is meer dan alleen stress. Veel mensen geven aan totaal uitgeput te zijn, zowel lichamelijk als mentaal. Mensen hebben vaak allerlei klachten. Ze zijn voortdurend moe, hebben moeite met hun concentratie en problemen met hun geheugen. Maar ook stemmingswisselingen, gevoelens van angst of depressie en slaapproblemen komen voor. Tot slot hebben veel mensen ook fysieke klachten zoals hoofdpijn, spierpijn of maagklachten. 

Deskundig advies van een burn-out coach 

Chantal Bartels is stress- en burn-out coach en weet hoe je stressklachten voorkomt. Dit is wat ze zegt: “Sta regelmatig stil bij de vragen: hoe gaat het met me? Doe ik nog dingen waar ik energie van krijg? Neem ik voldoende tijd en ruimte om te herstellen?” Ook benadrukt ze het belang van rustgevers in het dagelijks leven. "Plan ontspannende activiteiten in en neem momenten voor jezelf." 

De oorzaak van burn-out begrijpen 

Oorzaken van een burn-out hebben vaak te maken met een onder hoge werkdruk, strakke deadlines en een overvolle takenlijst. Vaak in combinatie met een druk gezin, mantelzorgtaken, financiële zorgen of verlies van een dierbare. Chantal vertelt: "Er zit eigenlijk altijd een werkcomponent in. Als je het over werk hebt, kun je denken aan hoge werkdruk, maar bijvoorbeeld ook aan weinig autonomie of onduidelijke rollen of taken, als je functie niet helemaal helder is."

Naast de hoge werkdruk en een stressvol privéleven, speelt het karakter van iemand ook vaak een rol. Chantal: "Het gaat dan bijvoorbeeld om perfectionisme en vaak hebben mensen wat faalangst. Dat je alles graag onder controle wilt houden." 

Herstellen van een burn-out 

Het herstel van een burn-out bestaat vaak uit 3 fasen legt Chantal uit:

  • In de 1e fase is rusten en herstellen essentieel. Chantal: "Het is vooral heel belangrijk dat je stopt met de roofbouw. Dus stoppen met dat wat je deed, wat zoveel energie kostte." Uitrusten staat centraal in deze eerste fase.  
  • De 2e fase bestaat uit het opbouwen van energie. "In de deze fase ga je verder met het opbouwen van je reserves. Je batterij is eigenlijk leeg als je uit komt te vallen door een burn-out. Daarna ga je jezelf weer voeden en weer meer energie opbouwen."
  • In de 3e fase, "als je voldoende hersteld bent, ga je kijken hoe je weer terug kan keren naar het werk," vertelt Chantal. "Hoe kan je langzaam weer taken oppakken vanuit de energie die je hebt. En stap voor stap verder herstellen, totdat je weer volledig aan de slag bent." 

Tips | Wat kunt u zelf doen?

  • Als u veel stress ervaart of herstelt van een burn-out, kunnen mindfulness en ademhalingsoefeningen helpen. Vaak helpt het ook om regelmatig (buiten) te bewegen, gezond te eten en voldoende te slapen. Lees hier meer tips om beter te ontspannen. 
  •  Het herkennen en voorkomen van burn-out begint bij bewustwording van uw eigen grenzen. Zoek tijdig (professionele) hulp en zorg zoveel mogelijk voor een gezonde balans tussen werk en ontspanning. 
  • Bent u via uw werkgever verzekerd bij Menzis of bent u zelf werkgever? Dan kunnen u en uw medewerkers gebruikmaken van het vitaliteitsbudget. In dit budget zitten maar liefst 350 interventies en providers die helpen bij het behouden en vergroten van de vitaliteit van uzelf of uw werknemers.

Dit achtergrondartikel is een samenvatting van podcastaflevering 23 'Zo bent u burn-out. Zo niet meer'. Het script van de aflevering is samengevat door Chat-GPT en daarna door de redactie geredigeerd.