In onze samenleving is zorg van onschatbare waarde en het liefst zouden we willen dat iedereen alle zorg die iemand nodig heeft altijd en overal kan krijgen. Maar helaas zijn zowel beschikbare financiële middelen als zorgpersoneel schaars. Dit betekent dat we zorgvuldig moeten omgaan met de middelen die we hebben om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot de zorg die nodig is.
Bovendien wil een heel groot deel van de mensen in Nederland vooral een betaalbare premie. En aangezien de zorgkosten die we gezamenlijk maken voor 98% de hoogte van de premie bepalen, moeten we zuinig omgaan met zorggebruik. Het is daarbij echter onbestaanbaar dat de mensen die de zorg het hardst nodig hebben momenteel het langst moeten wachten.
Wouter Bos lichtte dit lastige besluit toe in een radio-interview en gebruikte daarbij de term 'de goeden die onder de kwaden moeten lijden'. De uitspraak van Wouter Bos is verkeerd begrepen door sommige mensen. Wouter Bos: “Dat was een onhandige woordkeuze die ik betreur. Mensen met hoge zorgkosten zijn natuurlijk geen 'kwaden' waaronder mensen met lage zorgkosten moeten lijden. Ziek zijn is tenslotte geen keuze!”
Wat werd er dan wel bedoeld?
We zien dat verzekerden die afgelopen jaren naar onze restitutiepolis zijn overgestapt, veel meer zorg vragen dan gemiddeld. Dat betekent dat wij daarmee in kosten enorm omhoog zijn gegaan wat het financieel onhoudbaar maakt. Het is daarmee ook niet meer te verantwoorden naar onze verzekerden. De maandelijkse premie van de restitutiepolis moet dan steeds verder omhoog. Mensen die niet zeker weten of ze zorgkosten gaan maken, zullen dan minder snel kiezen voor deze polis, terwijl ze wel graag de mogelijkheid voor ongecontracteerde zorg hadden opengehouden.
Hoe langer dat doorgaat, hoe minder aantrekkelijk deze polis wordt, ook voor mensen die verwachten een kleine zorgvraag te hebben. De maandelijkse hogere kosten van de premie wegen dan niet meer op tegen de 15% die ze moeten bijbetalen voor ongecontracteerde zorg. Uiteindelijk wordt het dan een polis met een exorbitant hoge maandelijkse premie omdat de mensen die verwachten veel en hoge zorgkosten te maken logischerwijs blijven.
Moeilijk besluit
Daarom hebben we het moeilijke besluit genomen om de restitutiepolis voor de GGZ en Wijkverpleging om te zetten in een combinatiepolis, waarbij de zorg voor 85% van het bedrag dat Menzis gemiddeld voor een behandeling heeft gecontracteerd wordt vergoed. Zorg bij gecontracteerde aanbieders wordt geheel vergoed. Bij deze zorgaanbieders maken we afspraken over kwaliteit, prijs en wachttijden tegen een lagere premie.
We betreuren het enorm dat een groep verzekerden van ons ongerust is geworden van ons besluit. Verzekerden die al jaren op passende zorg wachten, eindelijk een passende behandeling hebben gevonden en nu weer onzekerheid voelen of ze het financieel wel kunnen opbrengen om een vaak lange intensieve behandeling te kunnen afmaken.
Hoe we ervoor gaan zorgen dat voor deze kwetsbare groep patiënten de zorg ook beschikbaar blijft:
- Voor 2026 is het doel om met meer ongecontracteerde partijen die zorg leveren aan complexe patiënten een contract af te sluiten. We hebben onder andere Mind en patiënten uitgenodigd om hierin mee te denken. We doen daarbij ook nadrukkelijk een beroep op aanbieders om samen tot goede contractafspraken te komen. En we hopen dat andere verzekeraars ons voorbeeld zullen volgen.
- In 2025 bieden we vrijgevestigde psychiaters een hogere beloning voor het behandelen van complexe problematiek. Zo willen we stimuleren dat de mensen die het hardst zorg nodig hebben, eerder behandeld kunnen worden. We zijn van plan dit uit te breiden naar instellingen. Hiervoor zoeken we afstemming met de ggz-aanbieders in onze kernregio’s.