Menzis gunt niemand een leven met schulden. Leven in schulden zorgt voor veel stress en vaak gaat dat gepaard met gezondheidsproblemen. Als vervolgens de geldzorgen toenemen, doen de klachten en de vraag naar zorg dat meestal ook. Dat betekent ook een groei aan maatschappelijke kosten, zoals die voor de zorg. Een neerwaartse spiraal dus.
Daarom ontwikkelden we jaren geleden al krachtig beleid om betaalachterstanden bij verzekerden te voorkómen, en om hen zoveel als mogelijk te ondersteunen wanneer zij hun premie of eigen risico tijdelijk niet kunnen betalen. Meer informatie over onze schuldenaanpak vind je hier. We kunnen niet voorkomen dat mensen in schulden leven en te maken krijgen met incassokosten.
Het geld dat we aan de zorg uitgeven betalen we als inwoners van Nederland voor elkaar en met elkaar. Onder andere via de premie. Het is daarom belangrijk dat iedereen de premie betaalt. Soms is het nodig om een incassobureau in te schakelen als de premie niet wordt betaald. Dit brengt extra kosten met zich mee die worden doorberekend aan de klant. Als Menzis de incassokosten niet zou doorberekenen aan de klant die te laat betaalt, dan zullen we allemaal maandelijks meer zorgpremie moeten gaan betalen om deze extra kosten op te vangen. Dat vinden we niet eerlijk. Daarom brengt Menzis wel incassokosten in rekening. We brengen geen onterechte kosten in rekening en nooit meer dan wat in de wet staat.
Een aantal rechtbanken vindt dat Menzis duidelijker in de verzekeringsvoorwaarden had moeten opschrijven dat Menzis niet meer dan de wettelijke incassokosten in rekening brengt. Die rechtbanken hebben daarom de incassokosten afgewezen. De meeste rechtbanken wijzen de incassokosten wel gewoon toe. Per 2024 vordert Menzis de incassokosten niet meer op grond van de verzekeringsvoorwaarden maar op grond van de wet.
Als u hierover vragen heeft kunt u contact opnemen met de klantenservice.