Een paar weken geleden was onze Ledenraad in (politiek) Den Haag. Ze brachten daar een middag door bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Tweede Kamer.
Kjille Lammertsma, directeur Zorgverzekeringen van het ministerie van VWS en MT-lid Maarten Cornet brachten de verschillende rollen van het ministerie en zorgverzekeraars in het stelsel in beeld en belichtten de voordelen die het stelsel verzekerden brengt: er zijn minder wachtlijsten, iedereen heeft een basisverzekering en het stelsel is gestoeld op een hoge mate van solidariteit. Maar, dit is geen reden om achterover te leunen en niet verder te verbeteren. Door personeelsschaarste, stijgende zorgvraag en meer roep om preventie is de vraag wat er wel en niet in het basispakket terecht komt, essentieel. En moeilijk. Waarom zitten dure geneesmiddelen wel, maar fysiotherapie niet in het basispakket? Wanneer moeten mensen zelf voor zorg betalen en kunnen ze dat ook? Vragen waar zij dagelijks over nadenken.
Zorg en preventie
Daarna pakte Florien van der Windt, directeur Publieke Gezondheid het stokje over en ging zij door op het snijvlak van zorg en preventie. Wederom zijn personeelstekorten en meer vraag naar zorg aanjagers. Ook hangt veel af van het goed afbakenen van taken en verantwoordelijkheden. In het Gezond en Actief Leven Akkoord is een stap gezet om dit beter te verankeren. Veel hangt dan af van gemeenten en een goede samenwerking tussen zorg en welzijn. Hoewel gemeenten aangehaakt zijn, blijft het lastig om de kwetsbare burger te bereiken. Er ontstond een gesprek over het benutten van bestaande kanalen die hiervoor te weinig gebruikt worden en de problematiek rondom projectgeld versus het benodigde structurele geld. En vervolgens is de context van preventie, bijvoorbeeld een snackbar voor een school ook van grote invloed.
Kamerlid over (regionale) zorg
Ten slotte gaf CDA-Kamerlid Joba van den Berg een kijkje in de keuken van een Kamerlid. Hoe ziet haar dag eruit, waar haalt zij haar informatie en haar inspiratie vandaan? Zij schetste hoe besluiten en voornemens vanuit het ministerie hun weg vinden naar de Kamer en uiteindelijk regelgeving worden. Zij vertelde over haar dossiers en hoe ze dossierkennis en informatie uit werkbezoeken terug weet te brengen tot 4 minuten spreektijd. Kern van haar inbreng is vaak de beschikbaarheid, bereikbaarheid en betaalbaarheid van de zorg. Ook zij ziet de problematiek van schaarste en benadrukte dat uitleggen en overleggen met zorgpartijen en inwoners van cruciaal belang is bij ingrijpende veranderingen in de (regionale) zorg.
De leden van onze Ledenraad brengen de buitenwereld binnen bij Coöperatie Menzis, door contact te houden met de mensen die zij vertegenwoordigen en hun stem te laten horen. En via werkbezoeken brengen wij de (zorg)buitenwereld bij de Ledenraad binnen.