“Hoe kunnen we cliënten met complexe psychiatrische aandoeningen sneller goed helpen?” Dit is de centrale vraagstelling in de samenwerking ‘ggz Buiten de Lijntjes’, waar Coöperatie Menzis deel van uitmaakt.
Door de ‘schotten’ in de zorg blijven cliënten soms nog te lang bij de zorgorganisatie waar ze aankloppen. Ook als dat niet de juiste hulp is. Verschillende organisaties werken samen om beter aan te sluiten bij het herstelproces van cliënten. We vormen als het ware een gezamenlijke voordeur voor ze. Het maakt niet uit bij welke zorgverlener iemand binnenkomt, er wordt direct gekeken wat en waar de beste hulp voorhanden is.
Samenwerking partijen
In het project ggz Buiten de Lijntjes werken Pro Persona, IrisZorg, ziekenhuis Gelderse Vallei, gemeente Ede, zorgverzekeraar Menzis en RIBW AVV nauw samen. Doel is cliënten met verslavingsproblematiek, ernstige psychiatrische of somatische kwetsbaarheden op te vangen en hen met herstelgerichte ondersteuning weer perspectief te bieden. Naar schatting betreft het 1,2% van de bevolking, die vaak of af en toe psychiatrische ondersteuning nodig hebben.
Verontrustende ontwikkelingen in ggz
De vraag naar ggz is groot en groeit sneller dan de sector kan bolwerken. Dat zien we vooral aan wachttijden die almaar toenemen. Er speelt veel in de ggz en het verkorten van de wachttijden is complex. Elke cliënt die we niet op tijd de juiste hulp kunnen bieden, is er een te veel”, aldus Christiaan Rademaker, regiomanager bij Menzis. “Door buiten de gebaande paden te werken blijft ggz-zorg voor mensen met een complexe vraag in de regio beschikbaar. Door de samenwerking tussen instellingen zijn mensen eerder in beeld en kan sneller passende zorg worden geboden. Patiënten zijn daarmee sneller en beter geholpen.”
Samen met zorgaanbieders en andere regionale partners zoeken we naar oplossingen om de zorg slimmer te organiseren: de juiste zorg, op de juiste plek, op het juiste moment, tegen de juiste prijs. De ggz is een belangrijk onderdeel in onze gezondheidszorg. Onze klanten moeten er dus van op aankunnen dat zij die zorg op tijd krijgen. Daarom steunen wij actief samenwerkingen, zoals ggz Buiten de Lijntjes.
Gezamenlijke huisvesting
“Door een integrale aanpak kunnen we mensen beter en sneller helpen”, aldus Mirjan Korte Programmamanager ggz Buiten de Lijntjes. Een belangrijke stap in het creëren van onze gezamenlijke integrale aanpak, is dat de hulpverleners van Iriszorg (verslavingszorg) en RIBW (gespecialiseerde ambulante begeleiding en kortdurend intensief beschermd wonen) sinds mei 2022 samen met de FACT-teams van Pro Persona in het gebouw de Riethorst gehuisvest zijn. Door de korte lijnen die we nu met elkaar hebben, kunnen we aan een gezamenlijk integraal herstelprogramma werken. Vanuit eenzelfde herstelondersteunende visie en met gebruikmaking van elkaars kennis en kunde.
Inzet ervaringsdeskundigen
Naast één gezamenlijke voordeur kenmerkt dit project zich ook door de inzet van ervaringsdeskundigen. Deze deskundigen zijn vanaf de intake bij een cliënt betrokken en trekken samen met een begeleider of behandelaar op. Zo kan een cliënt sneller geholpen worden en is het een verrijking van het herstelaanbod.