Menzis gelooft dat de zorg nu gebaat is bij meer samenwerking en minder concurrentie.
De maandpremie van de meest gekozen zorgverzekering van Menzis, Menzis Basis, wordt in 2023 €141,25 per maand. Door de inzet van ruim € 50 miljoen vanuit de reserves, heeft Menzis de stijging weten te beperken. “Naast de zorgkostenstijging als gevolg van verdere vergrijzing, toename van chronisch zieken, mduurdere behandelingen en medicijnen, speelt de hoge inflatie een belangrijke rol. We zien de inflatie terug in de verhoging van de salarissen in de zorgsector, energie en materialen.’’ stelt Dirk Jan Sloots, Chief Financial & Risk Officer bij Menzis. “De stijging van de zorgkosten bedraagt vele miljarden in 2023 en dat heeft invloed op de premie. We beseffen heel goed dat dit voor onze verzekerden een lastige boodschap is’’.
Samen werken aan betaalbare zorg
Alles wordt duurder en dat merkt iedereen in zijn portemonnee. Gelukkig zijn er overheidsmaatregelen, zoals een hogere zorg- en energietoeslag, die hierin tegemoet komen. Vanaf 2023 vervalt ook de collectiviteitskorting op alle basis zorgverzekeringen in Nederland. Door deze overheidsmaatregel pakt de stijging van zorgpremies verschillend uit voor de verzekerden. De kosten van zorg betalen we met elkaar. Via de belastingen en de premie. "Zorgkosten blijven stijgen. Het is de verantwoordelijkheid van zorgverleners en zorgverzekeraars samen om de stijging te beperken en tegelijkertijd de toegankelijkheid en kwaliteit van zorg te behouden.” vervolgt Sloots. ‘’De zorg in Nederland is nu gebaat bij meer samenwerking en minder concurrentie, zodat de schaarse middelen (mensen, geld) optimaal worden ingezet. Het Integraal Zorgakkoord slaat deze weg ook in en Menzis steunt dat van harte’’.
Uitdagingen in de zorg zijn groot
Vooral het tekort aan personeel in de zorgsector is een grote uitdaging. Sloots: "We zien dat zorgaanbieders niet altijd de zorg kunnen leveren die is afgesproken. Dat betekent soms ook langere wachtlijsten. Gelukkig weet Menzis met wachtlijstbemiddeling de wachttijd te verkorten en verzekerden zo sneller een behandeling aan te bieden op een andere plek.” Onze klantenservice wordt goed gewaardeerd. Voor een goede toegang tot zorg kijken we ook naar andere oplossingen zoals verdere digitalisering. Veel zorg kunnen mensen ook vanuit huis ontvangen, bijvoorbeeld met beeldbellen of thuismonitoring.
Versterken van regionale zorg
Menzis zet in op het verder versterken van het regionale karakter van de gezondheidszorg. In de regio’s waar onze verzekerden wonen, kijken we samen met gemeenten, zorgaanbieders en het sociale domein welke zorg nodig is. Samen kijken we welke trends we verwachten voor toekomst en wat dat betekent voor de zorgaanbieders.
Zorg voor leefkracht
Om de druk op de zorg te verlagen en mensen inzetbaar te houden, is inzet op gezondheid nodig. Voorkomen dat mensen zorg nodig hebben door gezonder te leven. Menzis stimuleert dit bijvoorbeeld met apps zoals een 'Fysio zelfzorg-app', waarmee mensen met lichte klachten zelf aan de slag kunnen - en zorgverleners niet onnodig belast worden. Ook de SamenGezond-app, waarmee verzekerden en niet-verzekerden zelf aan de slag kunnen met hun leefstijl draagt daaraan bij. ‘’Zo zorgen wij voor meer leefkracht en dat is de kracht van Menzis’’, aldus Sloots.