Deze week is Nextkidney, een initiatief van de Nierstichting, van start gegaan met een crowdfundingsactie voor de financiering van de volgende fase van ontwikkeling voor een draagbare kunstnier. Na de start in 2014 is de kunstnier inmiddels af en wordt de testfase voorbereid. Om deze en de volgende fases te kunnen bekostigen is geld nodig.
Nextkidney start daarom met een crowdfundingsactie via Oneplanetcrowd. Iedereen kan meedoen aan de crowdfunding. Tom Oostrom, directeur Nierstichting:“ Nu moeten patiënten hun leven afstemmen op hun dialysebehandeling. Dat betekent drie keer per week 4 uur dialyseren in een kliniek. Wij willen dat veranderen door een behandeling die is afgestemd op de leefwijze van de patiënt, namelijk zelf bepalen waar, wanneer en hoe vaak je dialyseert. Zo krijgen patiënten een groot stuk vrijheid terug en ervaren ze een aanzienlijk verbeterde kwaliteit van leven. Dat is straks mogelijk met de draagbare kunstnier. Onder andere zorgverzekeraars Coöperatie Menzis, CZ, en Zilveren Kruis zijn al jarenlang nauw betrokken bij de ontwikkeling. En dat is cruciaal voor de introductie in Nederland.”
De testfase, en daarna
In de testfase worden klinische testen met patiënten uitgevoerd in Frankrijk en Nederland. Dit is noodzakelijk om goedkeuring te kunnen krijgen voor toelating van de kunstnier tot de Europese en Amerikaanse markt. Het is niet mogelijk om u als patiënt aan te melden voor de klinische testen. Wel kunt u zich op de website van de Nierstichting aanmelden om op de hoogte te blijven over ontwikkelingen van de draagbare kunstnier.
“De eerste versie die we op de markt brengen is geschikt voor patiënten om frequent (6x2 uur per week) te dialyseren. Dat is voor Nederland een nieuwe vorm van dialysebehandeling die medisch gezien beter is dan 3x4 uur per week, omdat het tot minder schommelingen in bloedwaarden en vocht leidt. En, dit is de snelste manier om het apparaat daadwerkelijk op de markt te krijgen, omdat er internationaal veel interesse is voor deze vorm van dialysebehandeling. Daarna gaan we het apparaat door ontwikkelen voor andere dialysevormen, zoals 3x4 uur en nachtelijke dialyse,” aldus Oostrom.
Meer weten over de draagbare kunstnier?
Lees op de speciale website van de draagbare kunstnier meer informatie over de ontwikkeling.