Bestuursvoorzitter Wouter Bos laat vandaag in de Financiële Telegraaf (FT) zijn licht schijnen over de uitdagingen in de zorg die hem en Coöperatie Menzis de komende tijd staan te wachten. En deze zijn niet gering. “Het zorginfarct is al begonnen”, luidt de kop van het artikel.
In het interview (achter betaalmuur) stipt Bos het belangrijkste en meest complexe probleem in de zorg aan: de krapte op de arbeidsmarkt. “Dit is pijnlijk en dat voelt iedereen. We hebben grote moeite om iedereen die volgens de wet recht heeft op zorg die zorg ook te bieden,” zegt hij hierover.
Digitalisering als oplossing
Bos heeft vertrouwen in digitalisering als oplossing voor het arbeidsmarktprobleem: “Wij denken dat we met digitalisering een deel van het arbeidsmarktprobleem op kunnen lossen zonder dat daarmee de kwaliteit van de zorg achteruit gaat. We denken daarmee ook kosten te besparen. Dus dat is een mes dat aan twee kanten snijdt.”
Ook op het gebied van personeel in de acute zorg, die 24/7 zorg bieden, valt wat te winnen vindt Bos. Hij oppert om het aantal locaties te verminderen. Mits dit wordt gedaan met goed personeel en er wordt voldaan aan de normen (bijvoorbeeld aanrijtijden) die ervoor gelden.
Druk
In de andere zorg ziet Wouter dat het aanpakken van personeelstekorten en de bijbehorende schaalverkleining en centralisatie leidt tot weerstand. “Er is een enorme druk vanuit de zorg zelf om te blijven groeien. Geen ziekenhuisbestuurder zegt tegen zijn mensen: ’weet je wat, we gaan lekker krimpen de komende jaren, totdat we overbodig zijn en de deuren kunnen sluiten’.”
Volgens Wouter is er in zijn afwezigheid in de zorg niet veel veranderd op dit vlak. “Dat is zorgwekkend. Maar misschien is de arbeidsmarktproblematiek wel een omslagpunt waardoor straks alles opeens wel kan.”