Als wij zorg inkopen, speelt duurzaamheid een grote rol. Het is onderdeel van ons zorginkoopbeleid. En woorden zetten we om in daden. Want samen met zorgaanbieders maken we werk van CO2-reductie, duurzamer vastgoed en circulair gebruik van hulpmiddelen. Een actueel voorbeeld: circulaire uitleenmatrassen. “100% ervan kunnen we hergebruiken voor een nieuw matras”, vertelt onze zorgexpert Eelco Kruijning.
Nu nog vervuilend en verspillend
Een medisch matras leen je voor thuis, omdat je bijvoorbeeld langer bedrust moet houden of omdat je kans hebt op doorligwonden na een ziekenhuisopname. Zo’n matras moet aan allerlei eisen voldoen. Zo hoort het hygiënisch, antiallergisch en comfortabel te zijn.
Vaak bestaan de uitleenmatrassen uit meerdere soorten foam, die verlijmd zijn. Dat verlijmen is nodig voor een goede drukverdeling van het matras. Maar het zorgt er ook voor dat de matrassen niet goed kunnen worden hergebruikt, en daarom meestal worden verbrand. Volgens onze zorgexpert Eelco Kruijning belast die verbranding ons milieu flink: “Er komen veel gifstoffen vrij, die we moeten opvangen. En we verliezen forse hoeveelheden grondstoffen en energie.”
Goed voor patiënt, milieu en portemonnee
De afgelopen tijd hebben aanbieders van medische matrassen, zoals Deron, gewerkt aan een ander matras. Dat voldoet aan de eisen van de patiënt, van de zorgaanbieder én van Coöperatie Menzis. Want niet alleen de kwaliteit klopt, maar het matras is ook helemaal circulair. “Als dit matras toe is aan vervanging, kunnen we ‘m volledig hergebruiken voor een nieuw matras. Dat zorgt er ook voor dat het circulaire matras onder aan de streep evenveel kost als zijn niet-circulaire voorganger. Het lijkt er zelfs op dat we in de toekomst goedkoper uit zijn”, licht Eelco toe.
Zijn collega Hans Kegel (zorginkoper) vervolgt: “Elk jaar vergoeden wij zo’n 23.500 uitleenmatrassen. In ons zorginkoopbeleid voor 2022 hebben we vastgelegd dat als een zorgpartij nieuwe medische matrassen aanschaft, die circulair moeten zijn. Toen de aanbieders ervan bezig waren met een circulair matras, konden we dit proces dus direct een stevige boost geven.”
Zorgaanbieders zijn enthousiast
De eerste matrassen zijn inmiddels geleverd. En de komende maanden gaan we met elkaar ervaren wat we precies kunnen verwachten van deze duurzame hulpmiddelen. Zorgpartijen reageren in elk geval positief op het nieuwe matras én op de circulaire eis in ons zorginkoopbeleid. Zoals leverancier van zorghulpmiddelen Joerns Healthcare. “Wij juichen deze ontwikkeling enorm toe”, vertelt directeur Stan Snijders. “Natuurlijk houden we scherp in de gaten of de kwaliteit van het matras op peil blijft. Maar we dragen graag bij aan duurzamere zorg in ons land.”
Meer inzet op duurzaamheid
Als Coöperatie Menzis spannen we ons niet alleen bij onze zorginkoop in voor duurzaamheid. We zetten ook onze schouders onder meer leefkracht, duurzame beleggingen, duurzaam werkgeverschap en duurzame bedrijfsvoering.