Onbekend maakt onbemind. Dat is een van de redenen waarom zich zo weinig jonge huisartsen in Twente willen vestigen. Het probleem is groot en zeker op de korte en middellange termijn nauwelijks oplosbaar. Maar er gloort hoop aan de horizon.
De stuurgroep Continuïteit Huisartsenzorg heeft geïnventariseerd waar de schoen wringt en waar mogelijke oplossingen voorhanden zijn, en die omgezet in acties. De eerste resultaten van dit proces worden nu bereikt. Op verzoek van de huisartsen en Coöperatie Menzis heeft Roset met de belangrijkste ketenpartijen het probleem in kaart gebracht. Naast de artsen ging het daarbij om waarnemers, zorgverzekeraars, gemeenten, de provincie en vertegenwoordigers van de opleiding Geneeskunde.
Op verschillende niveaus werd het probleem benaderd en vanuit diverse kanten werd het belicht. "We dachten soms dat deze manier van werken erg vertragend ging werken", bekent Marieke Nijhof, voorzitter van de Huisartsenkring Twente. "Maar door deze manier van werken breng je niet alleen het probleem in kaart, maar wordt ook gezorgd voor een goed fundament van waaruit je verder kunt bouwen. En dat biedt perspectief."
Menzis stelde geld beschikbaar om het probleem te analyseren, benoemen en langzaam maar zeker af te pellen en zo tot de kern te komen. "Een goede analyse, definiëring en prioritering zijn echt nodig om dit probleem het hoofd te bieden", vertelt Eric Veldboer, onze regiomanager Zorginkoop Regio Twente. "Daar zijn we in goede harmonie altijd in geslaagd. En dat is best knap als je kijkt naar de verschillende achtergronden van de partijen aan tafel en de verschillende belangen."
Lees het volledige artikel, inclusief opsomming van de eerste resultaten van de samenwerking in Twente, op de website van Roset.