Het afgelopen half jaar heeft Menzis ruim 3.000 leden geholpen om hun gezondheid structureel te verbeteren. Mensen met een BMI tussen de 25 en 30 en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, en iedereen met een BMI van boven de 30 hebben daarvoor gebruikgemaakt van de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) waardeert de voortrekkersrol die Menzis pakt op dit gebied.
Dat blijkt uit de voortgangsbrief die de NZa vandaag heeft verstuurd.
Gecombineerde leefstijlinterventie
De GLI richt zich op het verbeteren van de gezondheid door het aanpassen van de leefstijl. Leefstijl gaat over het gedrag rondom voeding, bewegen en ontspanning. Het doel is onder andere om af te vallen en een betere kwaliteit van leven te krijgen. Met de GLI werken gemotiveerde deelnemers onder brede begeleiding aan het krijgen én behouden van een gezonde leefstijl. Het programma bestaat uit een intake en coaching in individuele gesprekken en groepsbijeenkomsten. Het is een intensief 2-jarig traject. Deelnemers worden zo geholpen om een duurzame gedragsverandering op het gebied van eten en bewegen teweeg te brengen.
"Het mooie van het programma is dat deelnemers samen met hun coach op zoek gaan naar hun intrinsieke ambities en motivaties. De coach helpt hen daarmee hun leefstijl aan te passen", vertelt Jedidja Verboom, projectmanager Preventie bij Menzis. "Mensen hebben bijvoorbeeld vaak meerdere diëten geprobeerd, maar vallen terug in oude gewoontes. Met de GLI willen wij de weerbaarheid van deelnemers vergroten, hen helpen de eigen ambities weer voorop te stellen en ze handvatten bieden naar een duurzame gezonde leefstijl."
Versterken van leefkracht
Menzis stimuleert mensen om actief bezig te zijn met hun gezondheid en maakt daarom ook veel werk van begeleiding naar de GLI. Het rapport van de NZa onderstreept de voortrekkersrol van Menzis. Het aantal mensen met overgewicht is de afgelopen jaren fors toegenomen. Op dit moment weegt 50% van de Nederlanders teveel. En 15% heeft zelfs ernstig overgewicht. De GLI is een van de manieren waarop Menzis werkt aan de leefkracht van mensen.
Om deelname aan de GLI zo gemakkelijk mogelijk te maken, werken wij samen met regionale zorgaanbieders en gemeenten. Vorige maand gingen wij een samenwerking aan met alle Groningse gemeenten, om inwoners van Groningen te motiveren gezonder te leven en meer te gaan bewegen. En dit voorjaar konden we in een korte tijd veel nieuwe deelnemers laten instromen in Enschede, door een goede samenwerking tussen de gemeente Enschede, Sportaal en Menzis.
GLI uitgelegd
In 2 video's leggen we uit wat de gecombineerde leefstijlinterventie precies is en hoe het werkt. De eerste video hebben we speciaal gemaakt voor huisartsen en aanbieders van de GLI. En de tweede video is er voor mensen met overgewicht, die - met de GLI - willen werken aan hun gezondheid.