Leefstijlgeneeskunde bij dementie en alzheimer staat centraal tijdens het Lifestyle4Health-congres 2021. Dit is de 4e editie van het jaarlijkse congres over leefstijlgeneeskunde, met TNO, LUMC en Menzis als organisatoren. Deel 1 van het congres is een wetenschappelijk webinar op 22 juni. Aanmelden kan nu.
In Nederland hebben ruim 290.000 mensen dementie en elk uur komen daar 5 mensen bij (bron: Alzheimer Nederland). De voorspelling is dat in 2040 ruim een half miljoen mensen dementerend is. Dementie is de volksziekte met de hoogste ziektelast voor de patiënt, en brengt hoge kosten met zich mee voor de zorg en maatschappij.
Rol van leefstijl
De belangrijkste beïnvloedbare risicofactoren van dementie zitten in leefstijl. Daarom rijst steeds vaker de vraag welke rol leefstijl kan spelen in preventie en behandeling van dementie. Eind 2019 schreven experts uit het Lifestyle4Health-netwerk dat we een verdubbeling van het aantal mensen met dementie in de komende 20 jaar kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld door in te zetten op preventie van ziekten als diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Want de interventies (denk aan gezondere voeding en meer bewegen) komen grotendeels overeen.
Tijdens het Lifestyle4Health-congres spreken we elkaar over de (on)mogelijkheden van leefstijl in preventie en behandeling van dementie en over parallellen met andere ziektebeelden. Dat doen we tijdens het wetenschappelijk webinar op 22 juni, 2 podcasts en een rondetafelgesprek dit najaar.
Van inspiratie tot dialoog en verdieping
In het webinar zoomen verschillende sprekers in op actuele wetenschappelijke ontwikkelingen en hoe die kunnen worden toegepast in de praktijk. Naast inspirerende lezingen is er ruimte voor dialoog en verdiepende vragen over de voor- en nadelen en (on)mogelijkheden van leefstijlgeneeskunde bij dementie en alzheimer.
Het programma speelt zich af tussen 15.00 tot 18.00 uur en bestaat uit 3 blokken van ongeveer 1 uur. In elk blok staat een andere vraag centraal:
- Wat leert de wetenschap ons over de rol van leefstijl in de ontwikkeling van alzheimer? En zijn er parallellen met andere ziektebeelden?
- Wat zijn de voor- en nadelen van leefstijl in preventie en therapie van alzheimer, bekeken vanuit de wetenschap en de praktijk?
- Wat kunnen we leren van gemeenschappelijke mechanismen en interventies over de rol die leefstijl kan spelen in de ontwikkeling en omkering van alzheimer en andere ziekten? En hoe implementeren we dit in de praktijk?
Aanmelden doe je zo
Meer informatie over het webinar én de aanmeldlink vind je hier. Om deel te nemen, betaal je een bijdrage van € 50. Dit is voor het totale congres: webinar, podcasts en rondetafelgesprek.