Elke inwoner van Den Haag heeft recht op een zo gezond en gelukkig mogelijk leven. Het programma Gezond en Gelukkig Den Haag (GGDH) zet zich daar volop voor in. Dat is nodig, want de verschillen in gezondheid en geluk tussen de verschillende Haagse wijken zijn groot. En als er niks gebeurt, dan worden die verschillen alleen maar groter.
Gezond en Gelukkig Den Haag is een initiatief van de gemeente Den Haag, zorg- en welzijnsorganisaties en zorgverzekeraars (waaronder Menzis). De komende 3 jaar gaan zij samen aan de slag met onderwerpen zoals gezonde leefstijl en preventie – het voorkomen van ziekten en aandoeningen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ondersteunt het programma financieel.
Meer aandacht voor gezonde wijken
De aandacht voor preventie en leefstijl neemt de afgelopen jaren toe. Jet Bussemaker, voorzitter van GGDH: “Wij geloven dat preventie veel beter aan moet sluiten bij de leefwereld van inwoners. Als iemand bijvoorbeeld schulden heeft, moet eerst hier aan worden gewerkt. Pas daarna kun je van iemand verwachten dat iemand meer gaat bewegen of gezonder gaat eten.”
“Verder geloven wij in de kracht van de gemeenschap in de wijken zelf. In Moerwijk zijn het afgelopen half jaar vanuit de wijk bijvoorbeeld kookworkshops voor kinderen en een ‘mama-café’ georganiseerd. Vanuit Gezond en Gelukkig Den Haag moedigen wij deze initiatieven aan en ondersteunen wij in de verbinding tussen inwoners en professionals.”
In verschillende wijken van Den Haag worden ‘vitality-clubs’ georganiseerd met en voor bewoners. In Bouwlust/Vrederust/Rivierenbuurt en in Bezuidenhout-West en Benoordenhout. Later dit jaar kunnen bewoners in Moerwijk ook meedoen. Casy el Bouhnani is buurtsportcoach en vertelt: “De vitality-club is een groepje bewoners dat samenkomt om wekelijks een uurtje met elkaar te bewegen. Het is opgericht door professionals die met elkaar samenwerken. En uiteindelijk geven wij dit door aan de bewoners zelf. Zij zullen dan samen gaan trainen, samen blijven bewegen en elkaar ook daarin steunen. Door de kracht van de bewoners zelf in te zetten kunnen we veel meer bereiken en zo hebben de bewoners ook zelf controle over wat er gebeurt in hun eigen buurt.”
|
Welzijn op recept
Gezond en Gelukkig Den Haag richt zich ook op betere samenwerking tussen huisartsen en sociale welzijnsorganisaties. De gemeente biedt bijvoorbeeld allerlei mogelijkheden om inwoners te helpen met schulden, opvoeden, mentale gezondheid en bewegen. Deze nieuwe aanpak kost tijd, we zijn gewend om ‘naar de dokter te gaan’. Maar soms kunnen inwoners op andere plekken vaak veel beter geholpen worden.
Het project Welzijn op recept maakt het bijvoorbeeld mogelijk dat patiënten met een verwijzing van de huisarts kunnen meedoen aan een welzijns- of beweegactiviteit. Het idee is dat niet iedereen die bij de huisarts komt, een pil nodig heeft. Soms zijn er ook welzijnsproblemen die zich uiten als lichamelijke klachten. Als dat zo is, dan worden patiënten verwezen naar welzijnsinstanties. De huisarts blijft de patiënt een paar maanden volgen om te kijken of er inderdaad sprake is van verbetering. Welzijn op recept wordt door welzijnsorganisatie Xtra en huisartsenkoepel Hadoks aangeboden in de wijk Loosduinen en wordt door Gezond en Gelukkig Den Haag mogelijk gemaakt.
Verandering in denken
Gezond en Gelukkig Den Haag verbindt, verzamelt en deelt kennis én ondersteunt ingezette initiatieven. Het gaat daarbij niet om het aanbod in de zorg maar om de vraag die bewoners hebben. Wat willen zij? Waar hebben zij behoefte aan? Het nieuwe buurthuis in Moerwijk Oost is bijvoorbeeld een initiatief van bewoners. Zij zijn zelf aan de slag gegaan en hebben het buurthuis gemaakt tot wat het nu is. Jet Bussemaker: “Het gaat vooral om een verandering in het denken van alle bestuurders, beleidsmakers en professionals binnen ons netwerk van meer dan 25 organisaties. Als we allemaal ons werk gaan benaderen vanuit de gedachte van “gezondheid” in plaats van “ziekte” dan gaan we echt stappen maken.”
Meer weten?
Bekijk de website Gezond en Gelukkig Den Haag
Of bekijk de video's: