Misschien heb je nog nooit van agorafobie gehoord. Dat had Alyssa Slotboom uit de regio Midden ook niet. Totdat ze vorig jaar na aanhoudende paniekaanvallen die diagnose kreeg. Met hulp van een praktijkondersteuner en de app Minddistrict is ze haar agorafobie, ook wel pleinvrees genoemd, de baas.
"Vorig jaar juli kreeg ik voor het eerst in mijn leven een paniekaanval. Het bleef niet bij 1. In allerlei situaties raken mijn hersens overprikkeld en denkt mijn lichaam dat het in gevaar is. De symptomen zijn niet mals: hartkloppingen, hoofdpijn, misselijkheid, claustrofobie, het gevoel dat je stikt. En 1 keer ben ik flauwgevallen. Ik bleek aan agorafobie te lijden, wat in de volksmond 'pleinvrees' heet. Aan het begin voelde alles te eng en te heftig. Vakantie zat er niet meer in; die nieuwe studie ook niet. Op het dieptepunt durfde ik zelfs niet meer naar de supermarkt om boodschappen te doen. Dan wordt je wereld opeens wel heel erg klein."
Online stappencursus
"De huisarts verwees me door naar een praktijkondersteuner, Hannie. Zij raadde me Minddistrict aan. Dat kun je het best vergelijken met een soort online stappencursus. Superfijn dat ik dat thuis op mijn telefoon kan doen, als aanvulling op de sessies. Het programma leert je een bepaalde mindset aan en hoe je met vervelende situaties om kunt gaan. Of het als huiswerk voelt? Absoluut niet. Het is geweldig dat je aan jezelf kunt werken, in je eigen tijd en tempo. Dat je zelf inspanningen verricht. Want je kunt wel in een hoekje gaan zitten janken, maar dat schiet echt niet op."
Door leren sterker
"Ik zit nu veel lekkerder in mijn vel dan een jaar terug. Het is een leerproces dat me sterker maakt. Want weet je: iedereen vindt wel obstakels op zijn pad. Het is belangrijk dat je je voor dit soort zaken niet hoeft te schamen. Ik kan weer boodschappen doen. Het mooie is ook dat ik meer ben gaan inzien wat ik wél allemaal kan. Als ik vroeger met vrienden afsprak, was dat totaal vanzelfsprekend. Nu waardeer ik zo'n afspraak zo veel meer. Eigenlijk is alles in mijn leven er zinvoller door geworden. Ik ben nog niet klaar met Minddistrict: ik ben bij les 6 van de in totaal 9. Er zijn mensen die beweren dat je nooit helemaal over agorafobie heen komt. Dat zullen we zien. Ik bewijs ze in elk geval graag het tegendeel."
Hannie van den Brink, praktijkondersteuner Huisarts Geestelijke Gezondheidszorg Eerstelijnscentrum Tiel
"Minddistrict is een geweldige aanvulling op therapeutische gesprekken. Het heeft tal van modules: van paniekstoornis tot slaapproblemen, van depressie tot burn-out. Op deze manier kunnen mensen tussen de consults door aan zichzelf werken, heel zinvol. Als je het moeilijk vindt je verbaal te uiten, kun je thuis achter de computer in alle rust antwoorden geven. Of bijvoorbeeld samen met de partner. Al die input biedt mij weer veel handvatten voor de persoonlijke gesprekken."
|
Netteke Ludwig, regiomanager bij Menzis
"Menzis juicht het gebruik van digitale zorg toe, omdat dit bijdraagt aan zorg waarbij de patiënt echt centraal staat. Daarom ondersteunen we dit initiatief. Met Minddistrict als aanvulling op de consulten in de praktijk krijgen patiënten meer regie. Samen met de zorgverlener kunnen zij een behandeling vaststellen, die echt op maat is. E-health is er altijd; ook als een zorgverlener er niet is. Dat steuntje in de rug in het dagelijks leven wordt als heel positief ervaren." |