Om inwoners van de Gelderse Vallei ook in de toekomst van goede zorg te kunnen voorzien, zijn grote veranderingen nodig. Dit blijkt uit het Regiobeeld Gelderse Vallei; een coproductie tussen zorg- en welzijnsorganisaties, 7 gemeenten en Menzis. Het laat zien hoe zorgvraag en -aanbod zich tot 2030 ontwikkelen.
Naar verwachting ontstaat er de komende 10 jaar in de Gelderse Vallei niet alleen een tekort aan huisartsen, maar ook aan bijvoorbeeld specialisten Ouderengeneeskunde en beroepen in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Daartegenover staat dat de zorgarbeidsmarkt in de regio enigszins gunstig is: bij gelijkblijvende omstandigheden neemt het aantal werknemers in 2030 met circa 500 toe.
Een stijging laat zich echter ook zien in het aantal inwoners met dementie (zo’n 50%) en in het aantal chronisch zieken (vooral gewrichtsslijtage en hart- en vaatziekten). Terwijl het aantal mantelzorgers juist afneemt, met ruim 20%. De zorg moet dus anders ingericht worden om aan de toekomstige zorgvraag te kunnen voldoen.
Visie als start voor gezonde(re) inwoners
Het regiobeeld* geeft dus weer waar de zorg in de Gelderse Vallei de komende 10 jaar gaat knellen. “Het is duidelijk waar de aandachtspunten liggen. De volgende stap is om samen na te denken over oplossingen”, aldus Mirjam van ’t Veld, voorzitter Raad van Bestuur van Ziekenhuis Gelderse Vallei.
“Met álle deelnemende partijen gaan we aan de slag om een gezamenlijke regiovisie voor de Gelderse Vallei te ontwikkelen. Die visie is het uitgangspunt voor initiatieven en projecten, die zorgen voor even gezonde óf zelfs gezondere inwoners in 2030.”
Sleutelwoord ‘preventie’
Gelukkig wordt er in de regio al veel samengewerkt. Vooral op het gebied van preventie loopt de Gelderse Vallei voorop. Leon Meijer, wethouder in de gemeente Ede, namens alle deelnemende gemeenten: “Preventie is het sleutelwoord. Want je kent het gezegde: ‘voorkomen is beter dan genezen’. Daarom slaan wij als gemeenten de handen ineen met zorgorganisaties en zorgverzekeraars om onze inwoners te helpen gezond te worden én blijven. Zo kunnen we eventuele zorg vóór zijn.
In 2018 is de preventiecoalitie Foodvalley gestart met overgewicht en diabetes als speerpunten. Dat hiervoor aandacht nodig is, blijkt wel uit de cijfers: het aantal inwoners met overgewicht neemt de komende 10 jaar toe (van 47 naar 53%). Ook informatie is essentieel. Als we weten waar we op moeten inzetten, kunnen we gericht te werk gaan.”
Samenwerking in de Gelderse Vallei
Stanley Alards, manager Zorg bij Menzis: “Om de toekomstige uitdagingen in de zorg het hoofd te bieden, is goede regionale samenwerking noodzakelijk. Hierdoor ontstaat een basis die het mogelijk maakt om buiten de gebaande paden te denken en handelen. Digitalisering wordt nog veel belangrijker, net als de inzet op preventie en leefstijl. Zodat inwoners in de Gelderse Vallei kunnen blijven rekenen op goede zorg. Dat kun je als individuele partij niet alleen. Daarom bundelen we nu de krachten.”
*Het regiobeeld is gebaseerd op prognoses van vóór de coronacrisis. De impact van corona op de Gelderse Vallei nemen de partners mee in de regiovisie die zij gezamenlijk ontwikkelen.