Bij Menzis staan we voor goede en betaalbare zorg én voor het versterken van leefkracht. We waren dus enthousiast toen op 1 januari 2019 de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) in de basisverzekering werd opgenomen, voor mensen met overgewicht. De NZa geeft nu adviezen om de GLI bereikbaar te maken voor ons héle land.
Met de GLI in het basispakket is leefstijlcoaching toegankelijk voor hen die dat het hardst nodig hebben. En het sluit goed aan bij andere vormen van preventie, die Menzis aanbiedt. Zoals SamenGezond, Changing Health, Herstelcirkel in de wijk en Keer Diabetes2 Om. Omdat de GLI helemaal nieuw in de basisverzekering is gekomen, zijn er wel hobbels geweest om de interventie binnen handbereik te maken van heel Nederland.
- In een rapport doet de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aanbevelingen om dit te verbeteren.
Belangrijk: gecontracteerde leefstijlcoaches
Voor die landelijke dekking is het belangrijk dat er voldoende leefstijlcoaches zijn gecontracteerd. Zowel individuele coaches als via de huisartsenzorggroepen. De NZa laat in haar rapport zien dat de dekking langzaam op gang kwam. Dat herkennen wij. En tegelijkertijd zijn er in de afgelopen periode veel contracten afgesloten. Zo is er in bijna elke gemeente van onze 5 regio’s minimaal 1 gecontracteerde partij.
Dat de GLI nog niet overal bereikbaar is, heeft deels ook te maken met de maximale vergoedingstarieven waaraan zorgverzekeraars gebonden zijn. Wij zijn daarom blij dat de NZa nu verduidelijkt hoe extra ruimte bij de tarieven kan worden ingezet. Menzis biedt sowieso al de maximumtarieven en extra ondersteuning aan zorggroepen. Huisartsenpraktijken helpen we bijvoorbeeld om aandacht te schenken aan belangrijke preventie-initiatieven als de GLI. In een preventiewebinar spraken we onlangs met huisartsen over het belang van preventie in de eerste lijn.
Meer interventies in basispakket
In onze regio’s werken we met onder meer leefstijlcoaches en zorggroepen samen aan maatwerk en een goede dekking. Vooral in Midden en in de Achterhoek wordt veel gebruikgemaakt van de GLI. Zie Arnhem, waar ruim 400 verzekerden het afgelopen jaar een beroep hebben gedaan op de leefstijlinterventie.
Wat ons betreft mogen er meer preventie-interventies in het basispakket. Bijvoorbeeld voor jongeren en jeugdigen onder de 18 jaar, want ook bij hen zien we een toename van overgewicht en obesitas. Voor inwoners met een minimapolis hebben we de GLI uitgebreid. Daarbij maken we een verbinding tussen verwijzing, vergoeding van sport en beweging en het sociale domein; voor mensen met een BMI vanaf 25.
GLI op de kaart
We zijn het met de NZa eens dat de GLI extra op de kaart moet komen. Informatievoorziening en campagnes in de regio helpen daarbij. Maar ook samenwerking met huisartsen, zodat de GLI meer in de spreekkamer aan bod komt. Met het punt dat de NZa maakt over de vindbaarheid van leefstijlcoaching via websites en tools als de Zorgvinder, gaat Menzis aan de slag. Wij zijn met veel energie op weg naar een gezonder Nederland.