Zorgaanbieders van zorg die vergoed wordt vanuit de basisverzekering of een aanvullende verzekering, kunnen een maandelijkse continuïteitsbijdrage aanvragen bij de zorgverzekeraars [1]. Dit compenseert het overgrote deel van de omzetdaling door de coronacrisis en gaat verder dan de dekking van loonkosten in de rijksregelingen.
Zorgaanbieders kunnen daardoor hun doorlopende kosten betalen; zij hoeven de bijdrage niet terug te betalen. Deze regeling is bedoeld voor zorgaanbieders met een jaarlijkse omzet lager dan tien miljoen euro. Dat heeft Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vandaag laten weten aan betrokken branche- en beroepsorganisaties.
Menzis wil samen met de andere zorgverzekeraars er zo voor zorgen dat zorgaanbieders in deze moeilijke tijd het hoofd boven water kunnen houden. We stellen daarmee zeker dat verzekerden, ook na de coronacrisis, de zorg kunnen krijgen die zij nodig hebben. Een groot deel van de betrokken zorgaanbieders heeft de afgelopen weken namelijk geen of minder zorg kunnen verlenen. Zij kunnen daardoor ook geen of minder zorgkosten declareren bij de zorgverzekeraars, terwijl hun kosten wel doorlopen. De zorgverzekeraars hebben samen afgesproken ter overbrugging een bijdrage te leveren aan de doorlopende kosten. Het gaat dan om personeelskosten (zoals de Rijksoverheid dat voor andere ondernemers regelt bij de NOW-regeling), maar ook om huur, afschrijvingen en bijvoorbeeld het loon van de praktijkhouder.
Zorgaanbieders ontvangen de continuïteitsbijdrage voor het deel van de omzet dat daalt door de coronacrisis. De bijdrage is gebaseerd op de normale omzet die zorgverzekeraars zouden vergoeden uit de basisverzekering en aanvullende verzekeringen en ligt voor de meeste zorgaanbieders tussen de 75% en 87%. Zorgaanbieders die na de crisis weer hun normale (volledige) omzet hebben, krijgen deze volledig vergoed conform de afspraken die ze daarover hebben gemaakt met de zorgverzekeraars. Zorgaanbieders die niet in staat zijn gemiste omzet in te halen, hebben over het hele jaar door de regeling toch een bijna volledige omzet. Zorgaanbieders die ondanks deze regeling toch in financiële problemen komen, kunnen contact opnemen met de zorgverzekeraar met wie zij het meest samenwerken.
Ruben Wenselaar (voorzitter van de Raad van Bestuur van Menzis) en Ton van Houten (voorzitter van de Raad van Bestuur van Zorg en Zekerheid) namens de zorgverzekeraars: “We willen op een faire manier omgaan met iedere beroepsgroep en zorgvuldig omgaan met het premiegeld van verzekerden. Via deze continuïteitsbijdragen en de inhaalzorg zullen zorgverzekeraars al het premiegeld dat ze hebben ontvangen volledig inzetten.”
Voor zorgaanbieders met een jaaromzet van meer dan 10 miljoen euro treffen we een aparte regeling, die op 1 juli gereed is en met terugwerkende kracht ingaat per 1 maart.
Lees het volledige bericht op de website van ZN
Lees het volledige interview met Ruben Wenselaar op de website van Skipr
[1] Dit is een gezamenlijke regeling van alle zorgverzekeraars met uitzondering van 2 kleine zorgverzekeraars. iptiQ heeft over deelname aan de regeling nog geen besluit genomen en Eucare kiest voor een eigen, afwijkende regeling.