Het coronavirus in Nederland heeft grote gevolgen voor iedereen. Dagelijks is er nieuws over de impact van het virus en over de maatregelen ter bestrijding ervan. Een overzicht van wat Menzis doet in deze coronacrisis.
Zorgorganisaties en zorgverleners zetten alle zeilen bij, zodat iedereen op tijd de noodzakelijke zorg krijgt. Wij hebben grote waardering voor de inzet en de flexibiliteit van alle zorgverleners. Menzis neemt verschillende maatregelen om de zorg daarbij te helpen. Dat doen we ook voor de zorgaanbieders die niet direct betrokken zijn bij de zorg voor coronapatiënten. Vanwege de coronamaatregelen wordt sommige zorg namelijk uitgesteld, waardoor zorgverleners in de problemen kunnen komen. We willen zorgaanbieders financieel steunen en hierdoor overeind houden. Zodat er straks, na de coronacrisis, ook goede en toegankelijke zorg is voor iedereen.
Zorgverzekeraars nemen deze maatregelen gezamenlijk. “Dat we dit als zorgverzekeraars gezamenlijk doen, is uniek. We zetten ons normaal al in voor het maatschappelijk belang, maar we hebben dat nu nóg meer voor ogen’, zegt Ruben Wenselaar, voorzitter Raad van Bestuur van Menzis.
Wat doen we voor de zorg in Nederland:
- Als eerste ging de aandacht uit naar zorgaanbieders, die direct betrokken zijn bij de hulp aan besmette patiënten. Onder andere ziekenhuizen en huisartsen. Zij maken deze periode veel extra kosten. Zorgverzekeraars trekken met elkaar en op en delen gezamenlijk deze extra kosten.
- Vervolgens heeft het Zorgkantoor afspraken gemaakt met de aanbieders van langdurige zorg. Deze zorgaanbieders verlenen zorg aan één van de meest kwetsbare groepen mensen van onze samenleving. Afspraken gaan over het voorkomen van financiële problemen door bijvoorbeeld de financiering van extra kosten en compensatie van inkomstenderving door de coronacrisis.
- Daarnaast gaan zorgverzekeraars de overige zorgaanbieders financieel compenseren voor de inkomsten die zij mislopen tijdens de coronacrisis. Voor een groot aantal zorgverleners is het werk stil komen te liggen. Het gaat hier om zorgaanbieders die niet direct betrokken zijn bij de zorg aan coronapatiënten, zoals kraamzorg en fysiotherapie. Zij kunnen gebruik maken van een maandelijkse continuïteitsbijdrage. Hiermee kunnen zij onder meer vaste lasten, zoals personeels- en huisvestigingskosten, betalen.
- Daarnaast zorgen we er voor dat het reguliere betalingsverkeer in de zorg goed blijft verlopen. Declaraties voor verleende zorg worden ook sneller uitbetaald .
- En uiteraard zorgen we er voor dat onze klanten gewoon bij ons terecht kunnen met hun vragen over zorg, zorgverzekeringen en declaraties.
Meer weten? Bekijk dan onze veelgestelde vragen:
Voor klanten
Voor Zorgaanbieders
Voor zorgaanbieders van het zorgkantoor