Het aantal zonne-uren groeit en daarmee stijgt ook het aantal gevallen van huidkanker. Ziekenhuizen zien een gigantische toename aan bezorgde patiënten die een verdachte vlek onderzocht willen zien. Kan het ook anders, effectiever, sneller? Absoluut, merkte Elly Croon (70 jaar). Zij kon gewoon bij haar eigen huisarts terecht, die samen met de dermatoloog spreekuur had.
"Al van jongs af aan heb ik huidproblemen. Bij de een spelen de darmen op; bij mij is de huid keer op keer het gevoeligste orgaan. Ik was rossig, maar werd gek genoeg wel bruin. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit erg verbrand ben, maar ook niet dat mijn moeder me als kind insmeerde. Daar was je in die tijd helemaal niet mee bezig. Laat staan dat iemand toen had gehoord van factor 50. Tegenwoordig smeer ik dagelijks mijn gezicht daarmee in, op advies van de dermatoloog. Ook op bewolkte dagen, ook in de winter. Die bescherming is nodig. En als ik naar buiten ga om een stuk te fietsen, dan doe ik dat steevast met een hoed of een zonnepet op."
Afspraak binnen 2 weken
"Ik kreeg een paar plekjes in mijn gezicht en dat was reden genoeg om daar bij de huisarts naar te informeren. Volgens de dermatoloog komt dat doordat mijn huid beschadigd is door te veel zon. Dat is geen onbekend fenomeen: veel van mijn leeftijdsgenoten hebben met dit probleem te maken en hebben door een dermatoloog verdachte plekjes laten onderzoeken of weg laten halen. Het is niet alleen een cosmetische kwestie. Ook de angst dat het misschien een begin is van huidkanker, speelt mee. Dat is iets waar je zekerheid over wil hebben. Als ik ervoor naar het ziekenhuis had gemoeten, dan had het aanzienlijk langer geduurd voordat ik een afspraak zou hebben. Maar dankzij een nieuw initiatief kon ik al binnen 2 weken terecht bij mijn eigen huisarts, die samen met een dermatoloog spreekuur hield.
Ik vond het een veilig gevoel dat ik tegelijkertijd door een dermatoloog en een huisarts werd onderzocht. In het algemeen geldt - althans zeker voor mij - dat je met een huisarts wat gemakkelijker praat dan met een specialist in het ziekenhuis. Bovendien lijkt het me een goede zaak om op deze manier te kijken of bepaalde gevallen door de huisarts zelf kunnen worden behandeld. Waardoor er onder andere bespaard kan worden op zorgkosten."
Nieuw jaar, nieuwe huid
"In mijn geval is de voorgestelde kuur er eentje die een huisarts gewoon zelf kan uitschrijven. Het is een speciale zalf waarmee de huid zich helemaal kan herstellen. Maar je moet er wel wat voor over hebben. Na een week of 2 te hebben gesmeerd, wordt de huid rood en gaat die ontsteken en opzwellen. Pas daarna herstelt de huid zich, wat wel een week of 4 kan duren. Daar zie ik eerlijk gezegd wel een beetje tegen op. Het is toch je gezicht, hè? Daarom stel ik dat nog even uit tot na de feestdagen, als ik wat minder onder de mensen hoef te komen. Maar dan heb ik in het nieuwe jaar straks ook een compleet nieuwe, gave huid!"
Peter Arnold, dermatoloog bij Ziekenhuis Gelderse Vallei:
"In 4 maanden tijd werken huisarts en dermatoloog samen tijdens een spreekuur. Daarna kan de huisarts een goede inschatting maken als het aankomt op verdachte huidplekken. Zo worden onterechte verwijzingen naar het ziekenhuis voorkomen en gevaarlijke afwijkingen beter en eerder herkend door de huisarts. Dit initiatief is dus een win-win voor alle betrokken partijen: patiënt, huisarts, dermatoloog en zorgverzekeraar." |
Ton de Haan, huisarts:
"Een keer in de 2 weken houden Peter en ik een gezamenlijk spreekuur. Voor mij is het een soort bijscholing. Dermatologie is een lastig vak en het gebied van oncologie groeit snel. Als huisarts krijg ik dus steeds vaker patiënten met verdachte plekjes op de huid. Voorheen was doorverwijzen standaard, maar door die consulten leer ik welke gevallen ik zelf afkan." |
Martin Rog, projectmanager bij Menzis:
"Dit speciale dermatologie-spreekuur bij de huisarts is in 2018 als pilot gestart, en de eerste resultaten zijn heel positief. Patiënten weten sneller waar ze aan toe zijn en kunnen voor deze zorg gewoon in hun eigen buurt terecht. Bovendien kost deze zorg ze geen ‘eigen risico’. Met dit gezamenlijke spreekuur houden we de zorg toegankelijk en betaalbaar. We kijken daarom nu naar mogelijkheden om dit spreekuur bij meer praktijken in de regio Midden mogelijk te maken." |